Moldova protestează în legătură cu declarația Rusiei privind planurile de ocupare al întregului teritoriu din sudul Ucrainei

23 04 2022 IN 2

Declarația adjunctului comandantului Regiunii Militare Centrale a Forțelor Armate ale Federaţiei Ruse, Rustam Minnekaev, privind ocuparea sudului Ucrainei și ieșirea la granița cu autoproclamata Transnistrie, a îngrijorat conducerea Republicii Moldova. Ministerul de Externe al țării a declarat că l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a-și exprima „profunda îngrijorare” față de comentariile oficialilor ruși, a informat Agenţia Reuters, citată de „Dzerkalo tyjnia”.

Minnekaev, vorbind despre sarcinile militare ale Rusiei în Ucraina, a remarcat că stabilirea controlului asupra sudului Ucrainei ar permite încă o ieșire în Transnistria. Și acest lucru este important, pentru că acolo, de asemenea, „sunt înregistrate cazuri de oprimare a populației rusofone”.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova vede în aceasta un pericol pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării. „Aceste declarații sunt neargumentate și contrazic poziția Federației Ruse, care susține suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, se subliniază în declaraţia Ministerului de Externe. „În cadrul întâlnirii s-a confirmat că Republica Moldova… este un stat neutru, iar acest principiu trebuie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă”.

Anterior, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea trupelor ruse. Cu toate acestea, el consideră că conflictul ar trebui soluționat doar pe calea diplomatică pașnică.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий