„Mugurel” de pe ramura culturii românești din Bucovina

Screenshot_2

Românii din localitatea Pătrăuții de Jos, raionul Storojineţ, întotdeauna au căutat săși exprime starea sufletească prin cântec și dans, prin crearea valorilor spirituale. Mărturie este Ansamblul coregrafic popular „Mugurel” (conducătoare Natalia Balan), care a împlinit 15 ani de activitate scenică. Dansatorii satului, care prin evoluarea lor dau un farmec deosebit sărbătorilor de la Pătrăuții de Jos, s-au afirmat și la unele concursuri internaționale, mai ales în România. E greu să menții marca unui colectiv popular în perioada migrației tinerilor din sate, or, un ansamblu de dans se bazează anume pe tineri.

Doamna Larisa Popescu-Chedic, directoarea Casei de cultură, și doamna Natalia Balan, conducătoare artistică, știu cum să le trezească interesul față de tezaurul creației populare, să-i scoată în scenă pe cei mai talentați tineri. În repertoriul Ansamblului „Mugurel” sunt incluse cele mai cunoscute dansuri din bătrâni, pe care le-au învârtit la hora satului buneii și străbunii actualilor artiști amatori. Este o datorie sfântă a lor să le păstreze.

Nu întâmplător membrii Ansamblului „Mugurel” au fost omagiați în ziua de hram la Pătrăuții de Jos, iar micul lor jubileu a coincis cu jubileul mare de 110 ani de la sfințirea Bisericii din sat Adormirea Maicii Domnului. Conducătoarea Ansamblului „Mugurel”, dna Natalia Balan, a relevat:

– „Mugurelul” este cartea de vizită a localității noastre, el îi poartă în lume faima. „Mugurelul” întâmpină întotdeauna oaspeții satului nostru. Lumea era dorită de o astfel de sărbătoare și sala Casei de cultură a fost arhiplină. În grupa mare a Ansamblului participă elevi din clasele superioare și studenți din satul nostru, ba chiar și tineri. Tinerii noștri tot pleacă la câștig peste hotare. Lucrează acolo trei luni și revin pentru o perioadă de timp acasă și neapărat participă la activitatea Ansamblului „Mugurel”.

Ținem foarte mult la dansurile „Bătrâneasca” și „Ardeleanca”, pe care le-am însușit când a fost creat ansamblul de la niște bătrânele din sat. Ele nu mai sunt în viață, dar dansurile vechi „întineresc” pe scenă. Sunt păstrate chiar și vechile strigături de la Pătrăuții de Jos.

Добавить комментарий