Muzeele sub cerul liber din Carpaţi au creat o asociaţie cu statut internaţional

1 08 2022 F 3

Muzeul regional de arhitectură populară sub cerul liber din Cernăuţi a devenit participant al Asociaţiei Internaţionale „Skansenii din Carpaţi”. Iniţiativa a fost lansată de Ivan Pilat, directorul acestui muzeu. În afară de Muzeul sub cerul liber din Cernăuţi, organizaţia publică respectivă întruneşte muzeele de tip skansen din Lviv şi Ujgorod. Iar în viitor la asociaţie vor putea adera muzee din România, Slovacia şi Polonia.

Preşedinte al Asociaţiei Internaţionale „Skansenii din Carpaţi” a fost ales directorul Muzeului regional de arhitectură populară  sub cerul liber din Cernăuţi, Ivan Pilat. „Scopul principal al asociaţiei constă în schimbul de experienţă între muzee, popularizarea culturii şi patrimoniului cultural din regiunea Carpaţilor, participarea în comun la realizarea proiectelor internaţionale, crearea unui produs cultural calitativ şi popularizarea lui în ţările europene”, a subliniat Ivan Pilat.

„Skansen” în traducere din limba suedeză înseamnă complex etnografic, muzeu sub cerul liber. Cuvântul provine de la denumirea satului-muzeu Skansen de pe Insula Djurgarden de lângă Stockholm.  El a fost creat la 1 octombrie 1891, devenind primul muzeu etnografic sub cerul liber din lume.

În Ucraina, în momentul de faţă sunt şase muzee mari şi medii de stat sub cerul liber. Cel din Cernăuţi ţine de nivelul zonal.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий