„Muzica îmi luminează viața”

64763006_2256702104410170_9173634159493513216_n

„Fetele din Bucovina” este denumirea Ansamblului vocal care activează pe lângă Societatea „Mihai Eminescu”. Este tinerețea trăită și menținută în cântec. În curând acest colectiv artistic de amatori va marca, în cadrul unei seri de creație, 20 de ani de la înființare. Să răsfoim paginile lui de formare împreună cu dirijoarea Luminița DEMIANIC.

– La început a fost Corul „Dragoș Vodă”, apoi au apărut „Fetele din Bucovina”, ele fiind totodată și membre ale acestui cor mixt. Cum v-ați alăturat Dumneavoastră, doamnă Luminița, la coriștii Societății?

– Dacă țineți minte, la Societate a funcționat o perioadă scurtă de timp și o orchestră de instrumente populare condusă de Dumitru Ignat. Eram vioristă în cadrul acestei orchestre. Iar când orchestra s-a desființat, m-am alăturat la coriști, căci mi-a plăcut evoluarea lor chiar de la bun început.

– Dar de unde pornește calea în muzică a Luminiței Demianic?

– Din satul natal – Mogoșești. Mama mea, Maria Pavel, a deschis în sat Școala de muzică pentru copii și eu am studiat acolo, timp de șapte ani, vioara. Apoi am urmat Liceul de arte „I. Vorobchievici” din Cernăuți și, iată, de 22 de ani sunt profesoară de vioară la Școala de muzică pentru copii din Voloca. Iar din septembrie curent am ore de muzică și la Școala de artă pentru copii din Crasna.

– Pentru voloceni – părinți și copii – vioara este un cult…

– E adevărat, locuitorii din Voloca au o dragoste aparte pentru vioară. De altfel, vioara este considerată regina muzicii. Voloca este un sat unde tradițiile populare și muzica sunt în mare cinste. An de an particip la selectarea doritorilor de a se înscrie la Şcoala de muzică și am constatat că aproape toți copiii au auz muzical fin, într-un cuvânt – Voloca are talente. Important este că părinții doresc ca odraslele lor să învețe muzica, să poată cânta la instrumente muzicale.

Acum plata pentru învățământ este mare. Unii copii din Voloca frecventează școlile de muzică din oraș și părinții lor sunt nevoiți să plătească pentru învățământ până la o mie de grivne pe lună. Școala de muzică din Voloca este finanțată din bugetul Comunității Teritorial Unite, iar părinții plătesc doar zece la sută din taxă. Nici pentru comunitate nu este un lucru ușor, însă primarul poartă grija culturii.

– Păstrându-ne cultura, ne păstrăm și identitatea națională…

– Este un mesaj care reiese și din repertoriul Ansamblului „Fetele din Bucovina”, din repertoriul Corului „Dragoș Vodă”. În mare parte el este alcătuit din cântece patriotice. Ele sunt primite cu inima deschisă de spectatorii noștri din ambele părți ale frontierei: aici, în regiunea Cernăuți, și în România. Ceva deosebit vom prezenta în cadrul serii de creație, consacrate jubileului de 20 de ani. Este vârsta tinereții și noi păstrăm această tinerețe în cântec. Ne adunăm la repetiție în amiaza fiecărei duminici. Ne prezentăm, ca oameni profund credincioși, în fața altarului cântecului. Pline de ardoare tinerească ne sunt nu numai cântecele. Căutăm tineri care ar putea „întineri” și ansamblul nostru, și Corul „Dragoș Vodă”. Oricum, doritori se vor găsi, căci cântecul niciodată n-a rămas orfan. În ceea ce mă privește pe mine ca specialist, pot spune că muzica îmi luminează viața…

Vasile CARLAȘCIUC

Screenshot_6

Добавить комментарий