Suntem în preajma deschiderii Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. Din componenţa echipei naţionale a Ucrainei face parte şi cunoscuta atletă Natalia Lupu, originară din satul Marşinţi, raionul Noua Suliţă. Marşinţenii, ca şi toţi amatorii de sport din Ucraina, vor urmări cu mare interes evoluările Nataliei, dorind s-o vadă pe podiumul olimpic. Deci, consătenii ei aşteaptă veşti bune din capitala Olimpiadei-2016.
Fenomenul inexplicabil al satului Marşinţi
Marşinţenii nu se pot plânge că Bunul Dumnezeu i-a obijduit atunci, când a împărţit Harul Său. Voi cita doar câteva nume care poartă faima satului lor în întreaga lume: Sofia Rotaru, Lilia Sandulesa, Natalia Lupu ş.a. Dacă primele sunt vedete ale estradei ucrainene, cu milioane de adoratori în spaţiul post-sovietic, în Europa şi America, Natalia Lupu a câştigat medalii de toate probele pe pistele de alergări ale celor mai prestigioase stadioane. E campioană a Europei şi medaliată a campionatelor mondiale. Olimpiada de la Rio de Janeiro e a doua în viaţa ei sportivă.
Şi totuşi, care este explicaţia acestui fenomen al satului Marşinţi? Încercăm să dăm un răspuns cât de cât argumentat împreună cu primarul localităţii, dl Gheorghe Nichitovici. Ne-am oprit în faţa casei părinteşti a Nataliei Lupu – o casă modestă în comparaţie cu vilele cu etaj ale consătenilor ei bogaţi, care prin muncă asiduă şi-au adunat averea. „Mama şi fratele Nataliei sunt peste hotare, tatăl a decedat mai demult, iar sora ei, luată la un Internat sportiv din Kiev, s-a ales nu demult cu o traumă complicată. Închipuiţi-vă câte eforturi morale trebuie să depună Natalia pentru a demonstra o viteză fantastică pe pista de alergări, îmi explică domnul primar. Natalia este un adevărat luptător şi ştie să învingă greutăţile”.
Din cele relatate de domnul primar Gheorghe Nichitovici am înţeles că acest cult al muzicii şi sportului se datoreşte şi vecinătăţii apropiate a localităţii de centrul raional Noua Suliţă. „Talentele satului de mici frecventează secţii după preferinţe la Noua Suliţă. Avem atâţia cântăreţi şi muzicanţi înzestraţi cu har în sat, iar Casa de cultură e veche, construcţia celei noi durează timp de 30 de ani. În Marşinţi sunt 25 de maeştri ai sportului, dar nu avem stadion”, se arată a fi nedumerit primarul.
„Dar le punem la cale pe toate, ne asigură domnul Gheorghe Nichitovici. Există proiectul casei de cultură, poate vom câştiga un proiect comunitar şi vom finaliza construcţia. Lângă casa de cultură pregătim terenul pentru stadion. Amenajăm un teren de mini-fotbal la şcoala din localitate. Dar nu cu gazon artificial, ci natural. Îl facem după metoda clăcii. Consiliul sătesc alocă mijloace financiare pentru materialele de construcţie, iar sătenii se adună la clacă şi execută lucrările”.
La viitorul teren sportiv nu lucra nimeni – era ziua Sfântului Ilie, zi de sărbătoare. În schimb, la şcoală, preocupată de grijile pregătirii pentru noul an de învăţământ, se afla doamna directoare Rodica Galac. „Iată, vin şi muncesc alături de săteni şi profesorii noştri. Un asemenea teren sportiv este un plus pentru şcoală, unde de la 1 septembrie vor funcţiona şi câteva secţii sportive, îmi comunică doamna directoare. Se vede că primăria satului se preocupă cu adevărat de problemele sportului”.
„Recent, a avut loc sesiunea Consiliului sătesc şi a fost adoptată hotărârea de a repartiza pentru construcţia stadionului 1,5 milioane grivne, iar pentru terenul sportiv – 187 mii grivne. În afară de aceasta, instructorul pentru sport şi antrenorul echipei de fotbal a satului sunt salariaţi ai Consiliului sătesc. Echipa de fotbal, FC Marşinţi, este printre cele mai bune în raion, care deocamdată, joacă pe stadionul raional. Dar, va veni timpul şi va juca pe propriul stadion. Că acest gen de sport e îndrăgit la Marşinţi ne vorbeşte şi faptul că tânărul nostru consătean, Vasile Arseni, evoluează în componenţa lotului de juniori ai echipei de fotbal „Sampdoria” din Italia”.
Faptul că tânărul Vasile Arseni a nimerit într-o echipă de fotbal din Italia e meritul altui marşinţean vestit, dl Gheorghe Chiril, maestru al sportului şi antrenor emerit al Ucrainei. El a observat capacităţile, măiestria şi pasiunea acestui băiat, l-a dus la Harkiv, unde a jucat în echipa de juniori a lui „Metalist”, iar de acolo i s-a deschis calea spre Italia.
Gheorghe Chiril – din cohorta învingătorilor
În tinereţile sale Gheorghe Chiril a fost unul dintre cei mai buni sportivi din raion şi regiune. Absolvent al Universităţii pedagogice din Chişinău, el a obţinut o performanţă de invidiat la sambo şi judo. Dar cum antrenorul emerit al Ucrainei şi preşedintele Asociaţiei sportive raionale „Kolos” („Spicul”) a devenit „naşul sportiv” al Nataliei Lupu? Fiindcă este un excelent psiholog şi pedagog, un om neindiferent. Văzând de ce capacităţi dispune această sportivă, el şi-a pus de gând că ea neapărat trebuie să atingă acele performanţe pe care le merită. Şi Natalia a devenit campioană a Europei, medaliată a competiţiilor mondiale. Fiind membră a selecţionatei Ucrainei la atletică uşoară, Natalia locuieşte la Kiev, dar nu uită drumul spre Marşinţi, nu uită de bunul ei îndrumător şi susţinător moral, de inimosul Gheorghe Chiril. Astă iarnă, când comitetul disciplinar a înlăturat-o pe Natalia Lupu de la competiţii şi participarea ei la Olimpiada de la Rio de Janeiro era sub semnul întrebării, ea decepţionată, tot pe bunul Gheorghe Chiril l-a sunat. El a găsit cuvinte de încurajare, de îmbărbătare, de speranţă şi într-adevăr în curând a fost luată decizia în favoarea atletei ucrainene şi Natalia e de acum la Rio de Janeiro şi cu gândul la competiţiile principale din viaţa ei.
Sediul Societăţii sportive „Kolos” se află chiar în vecinătatea Bisericii cu hramul Sfântul Gheorghe – purtătorul de biruinţă. E o vecinătate semnificativă, căci harul de învingător se revarsă peste antrenorul Gheorghe Chiril şi discipolii săi. Poate acest har o va ajuta şi pe Natalia să evolueze cu succes la Olimpiada de la Rio.
„Com muito respeito, Natalia”
„Indiferent ce succese va obţine Natalia la Rio, ea deja a intrat în istoria mondială a sportului. Participantă a două Olimpiade, ea are dreptul să fie invitată personal la competiţii internaţionale. Aceasta este deja o mare realizare la care visează fiecare sportiv”, a conchis domnul Gheorghe Chiril.
Satul Marşinţi, precum şi întreaga Ucraină, aşteaptă veşti bune de la Rio de Janeiro. Iar Natalia Lupu le transmite consătenilor săi un sincer „Com muito respeito” de la Rio!”.