NATO a stabilit „linii roșii” pentru intrarea în război cu Rusia – „La Republica”

5 5 Ф 7

NATO ia în considerare posibilitatea de a atrage peste 100.000 de soldați pentru a participa la ostilități împotriva Rusiei, inclusiv în războiul ruso-ucrainean, scrie  ziarul italian „La Repubblica”, citându-și sursele.  „Este pentru prima dată de la începutul războiului. NATO, într-un mod foarte confidențial și fără anunțuri oficiale, a stabilit cel puțin două linii roșii dincolo de care ar putea avea loc o intervenție directă în conflictul din Ucraina. În acest moment, trebuie subliniat, nu există planuri operaționale de trimitere de oameni, ci doar evaluări ale unor posibile planuri de intervenție”, notează „La Repubblica”.

Prima „linie roșie” este reprezentată de implicarea directă sau indirectă a unei terțe părți în teatrul de operațiuni ucrainean. Un exemplu este posibilitatea unui atac asupra Kievului din Belarus (care a avut deja loc în 2022).  A doua „linie roșie” este o provocare militară împotriva statelor baltice sau a Poloniei sau un atac țintit asupra Republicii Moldova. Aceasta ar putea fi o încercare de a testa capacitatea de reacție a Alianței într-o fază de posibilă confuzie — sezonul electoral din Europa și Statele Unite ar putea face Kremlinul să creadă că NATO este distrasă. Cu toate acestea, Alianța nu va fi pregătită să tolereze o astfel de agresiune, scrie „La Repubblica”.

„Devine vital pentru liderii occidentali să îi transmită un mesaj clar lui Vladimir Putin: una este să pătrunzi adânc în teritoriile estice (ale Ucrainei), dar cu totul altceva este să cucerești capitala sau să implici țări terțe în război. Cu alte cuvinte: Ucraina nu poate pierde, iar Alianța Atlantică este pregătită să intervină direct pentru a împiedica prăbușirea Kievului”, scrie ziarul.

Potrivit ziarului, Alianța ia în considerare posibilitatea de a folosi trupele desfășurate de-a lungul frontierei estice a Europei — în statele baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România —

peste 100.000 de soldați (atât cei deja desfășurați, cât și cei care vor fi mobilizați în câteva zile în cadrul Forțelor de Reacționare) în războiul cu Rusia. Trupele NATO vor fi desfășurate în etape, forțele aeriene fiind primele mobilizate, iar forțele terestre fiind ultima soluție în cazul unei escaladări.

„Libertatea Cuvântului” – www.liberti.com 

 

Добавить комментарий