Ziarul „Libertatea Cuvântului” a devenit o parte componentă a activităţii intelectuale zilnice. Deseori la lecţiile de istorie şi jurispru- denţă mă folosesc de multe materiale, fotografii din acest ziar.
Mai demult mă pregăteam să scriu la această publicaţie îndrăgită şi iată că a sosit ocazia. În curând vom marca 75 de ani de la naşterea marelui savant şi poet din Bucovina, Grigore Bostan. Regretatul profesor universitar a fost deseori la noi în şcoală. De neuitat a rămas întâlnirea cu domnia sa în ianuarie 1989. Am organizat o adevărată sărbătoare, consacrată jubileului de 130 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Atunci ne-am gândit cine ar putea să ne vorbească cât mai interesant despre poetul nostru naţional, dacă nu Grigore Bostan. În acea perioadă nu se prea organizau asemenea acţiuni dedicate iluştrilor bărbaţi ai neamului. Încă nu era creată Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, primul preşedinte al căreia urma să devină însuşi Grigore Bostan.
La acţiunea noastră au fost prezenţi scriitori din Bucovina, însă cuvântul cel mai ponderabil despre Luceafărul poeziei româneşti l-a rostit, totuşi, Grigore Bostan, el fiind aplaudat de elevi şi profesori. Amintirea despre acea întâlnire s-a pătrat pentru mult timp în inimile igeştenilor.
Aceste fotografii, îngălbenite de vreme, pe care le propunem pentru a fi publicate în şpalturile ziarului „Libertatea Cuvântului”, să ne amintească de entuziasmul de cândva, când eram la începutul perioadei de renaştere naţională, de doi bărbaţi curajoşi ai neamului românesc din Bucovina – Vasile Leviţchi şi Grigore Bostan, care s-au aflat în fruntea acestei mişcări.
În prezent, din păcate, lumea nu-i atât de entuziasmată. Poate de aceea că se confruntă cu multe greutăţi ale vieţii. Se spune că nu sunt oameni care nu pot fi înlocuiţi, dar suntem nevoiţi să constatăm cu regret că ne lipsesc foarte mult asemenea lideri spirituali ca Grigore Bostan.
P. APETRI, s. Igeşti, raionul Storojineţ
Fotografii din albumul autorului