Desigur este vorba de banii câștigați de Ucraina în urma realizării Protocolului de la Kioto. Conform acestui document ecologic, pentru reducerea degajării în atmosferă a gazelor de seră țarii noastre i se acordă o sumă anumită de bani, care urmează să fie folosiți în exclusivitate în scopuri ecologice.
De cele mai multe ori pe așa-numitele „cotele de Kioto” se finanțează proiectele de sporire a eficienței energetice. Au încercat să beneficieze de ele și Consiliul sătesc Marșinți, și Consiliul orășenesc Noua Suliță, fapt despre care s-a relatat nu demult în săptămânalul „Libertatea Cuvântului”. Aceste două proiecte prevedeau perfecționarea rețelelor de iluminare a străzilor din localitățile respective. Lămpile obișnuite de la felinare urmau să fie înlocuite cu altele „ecologice”, care nu degajează în aer substanțe dăunătoare și sunt energoeconome. Evident că o parte din bani urmau să fie alocați din bugetele locale, iar restul sumei trebuia asigurată din „resursele de Kioto”. Când primarul satului Marșinți, Gheorghe Nichitovici, s-a adresat la Kiev să primească banii ce i se cuvin, de la Ministerul Ecologiei i-au răspuns că ei nu mai sunt – Ucraina i-a întors Japoniei. „Erau bani nefolosiți încă de până în anul 2010”, a precizat domnul primar.
Și, într-adevăr, așa e. Înainte de a-și da dimisia, Premierul Arseni Iațeniuk a dat indicații Ministerelor Ecologiei și Finanțelor să restituie Japoniei banii câștigați în anii 2009-2010 în rezultatul vinderii cotelor la degajarea gazelor de seră în atmosferă în cadrul Protocolului de la Kioto. În acea perioadă Ucraina a primit 292 milioane dolari pentru lupta împotriva schimbării climei. Din această sumă au fost întoarse 2,5 milioane euro. Partea niponă insista la o sumă mai mare, însă în cele din urmă s-a ajuns la înțelegerea să fie cumpărate suplimentar 348 de automobile pentru Poliția Națională și modernizate vagoanele Metropolitanului din capitală.
E o realitate tristă, dar ea poate avea consecințe și mai grave, dacă în Ucraina nu vor fi însușite sumele alocate de instituțiile internaționale pentru tehnologii performante, energoeconome și ecologice. Într-o bună zi ea se poate pomeni în afara cadrului Protocolului de la Kioto și atunci Uniunea Europeană va înceta să facă investiții ecologice în vederea modernizării utilajului care consumă multă energie.