Numărul de persoane ucise și rănite ca urmare a crimelor de război ale Rusiei, cunoscut până în prezent, reprezintă doar vârful aisbergului

2 08 ф 2

De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, peste 10.000 de civili au fost uciși și peste 15.000 au fost răniți. Dar cifrele reale vor fi disponibile doar după de-ocuparea întregului teritoriu ucrainean.  Șeful Departamentului de combatere a crimelor comise în timpul conflictului armat din cadrul Procuraturii Generale, Iurii Belousov, a declarat acest lucru într-un interviu acordat Agenției Interfax-Ucraina. „Avem confirmarea a 10.749 de civili uciși și 15.599 de răniți. Din acest număr, 499 au fost copii, iar 1.909 au fost răniți”, a subliniat el. Potrivit lui Belousov, acesta este doar „vârful aisbergului”.  „Când ne vom elibera teritoriile, numărul va crește de mai multe ori și, posibil,  de zece ori. Cred că vor fi zeci de mii de morți numai în Mariupol”, a spus el.

Iurii Belousov presupune că rușii din teritoriile ocupate ar putea ascunde urme de crime de război.

„Întotdeauna va exista riscul de dispariție a unor persoane. Rușii ar putea să-i reîngroape, să-i ducă departe, iar noi nu le vom găsi cadavrele. Din păcate, astfel de cazuri pot apărea”, a relevat el.

În același timp, reprezentantul Procuraturii Generale a subliniat că, datorită partenerilor occidentali, sistemul de identificare s-a îmbunătățit semnificativ.  „Numărul de laboratoare, capacitatea de a analiza ADN-ul este incomparabil cu ceea ce aveam anterior”, a specificat Iurii Belousov.

Reamintim că Statele Unite au înaintat dovezi privind crimele de război comise de Rusia la Curtea Penală Internațională.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий