Nutriţie şi sănătate. Importanța proteinelor. Câte trebuie să mănânci zilnic ca să nu ajungi la malnutriție

0000 Acum Surse de proteine

Lipsa proteinelor de origine animală din hrană poate duce la deficiențe nutriționale și la o scădere a masei musculare. Proteinele sunt necesare pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor, inclusiv a mușchilor, și pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. Lipsa acestora poate duce la apariția unei varietăți de simptome, cum ar fi oboseala, slăbiciunea musculară, pierderea în greutate și scăderea rezistenței la infecții. De aceea, este important să incluzi surse de proteine din alimente de origine animală sau vegetală în dieta zilnică pentru a-ți asigura necesarul de proteine.

Sursele de proteine de origine animală includ carne, ouă, lapte și produse lactate, în timp ce sursele de proteine de origine vegetală includ leguminoase, nuci, semințe și cereale integrale. Este recomandat să consulți un specialist în nutriție pentru a-ți crea un plan alimentar echilibrat și sănătos.

Cristina Căpușă, medic primar nefrolog, a explicat, de ce e necesar să nu excludem din dieta zilnică proteinele din carne, pește, ouă, lactate.  „Organismul își ia cărămizile și aruncă ce nu-i mai trebuie – acidul uric rezultă din acest proces. Un rinichi sănătos, care nu a fost afectat niciodată de nimic, elimină produșii, care rezultă din proteine.  De ce să nu excludem din dieta zilnică proteinele din carne, pește, ouă, lactate? Pentru că din acestea ne refacem fiecare celulă. În lipsă, apare malnutriția”, explică medicul.

Mai mult, „malnutriția, nutriția proastă, nu înseamnă că slăbești, ci că în interior, celulele și țesuturile nu mai primesc ce au nevoie. Malnutriția este un important factor pentru moarte. Malnutriția nu e neapărat ceva ce se vede cu ochiul liber. Poți să ai malnutriție, fără să fii piele și os”.

1 gram de proteine de origine animală/1 kilogram de greutate corporală  este doza pentru un adult sănătos în fiecare zi. Spre exemplu, pentru un adult de 70 de kilograme – 70 grame zilnic.  Dacă rinichii suferă, discutați cu medicul nefrolog despre cantitatea de proteine zilnică. (Doctorul zilei)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий