La 26 octombrie 1497, cu 525 de ani în urmă, a avut loc vestita Bătălie din Codrii Cosminului, în care domnul Moldovei, Ştefan cel Mare, cu oastea sa a învins armata leşească a regelui Ioan I Albert. Regele Poloniei, Ioan Albert, încălcând înţelegerea de a-l ajuta pe Ştefan cel Mare să recucerească cetăţile din sudul Moldovei, Chilia şi Cetatea Albă, ocupate de turci, a intrat în Moldova cu o oaste mare şi a încercat să-l înlăture pe Ştefan de la domnie. Asediul cetăţii Sucevei n-a dat nici un rezultat şi, bătând în retragere, oastea leşească a apucat-o pe altă cale, cu intenţia să mai prade ceva şi în Codrii Cosminului a nimerit în capcana, pregătită de moldoveni. Pe neaşteptate asupra leşilor au început să cadă copacii seculari. Ioan Albert, cu restul armatei sale, a fugit ruşinos de pe câmpul de luptă, iar flamurile lui Ştefan cel Mare s-au acoperit de glorie.
Bătălia din Codrii Cosminului a fost cercetată şi analizată minuţios de istorici şi literaţi, iar bucovinenii manifestă faţă de ea un interes deosebit, deoarece şi astăzi freamătă pădurea, apărută odată cu legenda Dumbrăvii Roşii. După victoria din Codrii Cosminului, din porunca lui Ştefan cel Mare, leşii luaţi prizonieri, au fost înhămaţi la pluguri şi sub brazdele trase de ei a fost semănat ghindă ca să crească un codru des de stejari.
Satul Oprişeni e aproape de locurile unde a avut loc această strălucită luptă a lui Ştefan cel Mare. Directorul Şcolii din localitate şi directorul Muzeului de Arheologie şi Etnografie „Maximilian Hacman” din Oprişeni, Nicolae Bodnariuc, i-a purtat nu o dată pe elevii săi prin aceste locuri, mai ales pe membrii cercului tinerilor arheologi. Unele obiecte descoperite de ei au completat exponatele muzeului.
Duminica trecută o parte din exponatele Muzeului din Oprişeni au fost prezentate la Palatul Naţional al Românilor din Cernăuţi, unele exponate fiind propuse pentru prima dată atenţiei vizitatorilor. Iar zilele acestea „expoziţia ambulantă” de la Oprişeni va fi „găzduită” de Muzeul Etnografic Regional. Directorul şi profesorul de istorie, Nicolae Bodnariuc, a citit şi o lecţie despre Bătălia din Codrii Cosminului, iar unii dintre elevii săi au recitat poezii pe această temă.
Fiind prezentă la eveniment, excelenţa sa, Consulul General al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu, a menţionat că graţie unui proiect Muzeul din Oprişeni a fost dotat cu un sistem de pază în valoare de 6 mii euro.
Cu prilejul aniversării jubiliare a Bătăliei din Codrii Cosminului, la Biserica din această localitate părintele-paroh, Dumitru Gaina, va oficia un parastas întru pomenirea ostaşilor lui Ştefan cel Mare, care şi-au pus viaţa pe altarul acestei victorii istorice.
Foto Nicolae Hauca
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com