O clădire din România e inclusă în topul celor „șapte teatre care-ți taie respirația”

s604x0_teatru_iasi_copy

Potrivit BBC, alături de alte șase teatre, precum Bristol Hippodrome din Bristol (Marea Britanie), Olimpico din Vicenza (Italia), Palais Gariner din Paris (Franța), War Memorial Opera House din San Francisco (SUA) sau Teatro La Fenice din Veneția (Italia), a fost nominalizat și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Teatrul Național din Iași este cel mai vechi lăcaș de profil din România și este înscris pe lista monumentelor istorice.

Clădirea a fost proiectată în 1894 de arhitecții vienezi Fellner și Helmer, care au mai realizat construcții asemănătoare în Viena, Praga sau Zurich, precum și la Cernăuți (clădirea Teatrului). A fost inaugurat în anul 1896, împreună cu uzina electrică a acestuia, care a marcat și începutul iluminatului electric în capitala Moldovei.

Teatrul Național adăpostește adevărate monumente de artă. Cortina a fost pictată în 1896 de meșterul vienez M. Lenz și terminată de unul din discipoli. Aceasta prezintă în centru o alegorie a vieții, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române.

De asemenea, Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separă etanș scena de restul sălii, iar Plafonul pictat de Al. Goltz, în culori pastelate, reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe și îngeri și încadrat în stucatura rococo. Candelabrul din cristal de Veneția are 109 becuri.

Добавить комментарий