Zilele trecute în incinta Școlii de muzică din orășelul Hliboca am avut parte de o întâlnire interesantă. A fost o întâlnire cu poezia și muzica.
Deși vremurile sunt complicate, asemenea întruniri literare ne aduc o rază de lumină și de speranță. Inițiatoarea întâlnirii a fost muzeografa și activista din Hliboca, doamna Olga Șevcenko, directoarea Muzeului etnografic din centrul raional. Ea a invitat la această întrunire literară pe poetul ucrainean Mihailo Stasiuk. Domnia sa scrie și publică poezii în limba ucraineană despre totul ce îl înconjoară: natură, anotimpuri, patriotism, evenimente, locuri, oameni…
Are două plachete de versuri publicate. Urmează ca altele să apară. Domnul Mihailo Stasiuk ne-a povestit câte ceva despre munca sa ca specialist de geografie, dar și ca om de creație. Majoritatea versurilor sale au văzut lumina tiparului în ziarul ucrainean „Vidrodjenia”. Poetul a citit mai multe versuri dedicate familiei sale: soției, fiicei, fiului, dar și Ucrainei, păcii, speranței, curajului, sentimentelor omenești etc… Vom menționa că soția sa, Oresia, fiica, nepoata, alte rude au fost prezente la întâlnire. Moderatoarea întâlnirii a îmbinat de minune poezia cu muzica, cu relatările invitaților. Profesori și elevi ai Școlii de muzică au interpretat cântece solo sau melodii la instrumente. În special ne-a încântat vocea melodioasă a doamnei Vera Franciuk.
Din partea invitaților au vorbit Maria Trafiuk, membră a cenaclului raional „Izvoraș”, fiica poetului Grigore Trafiuk, trecut acum în eternitate, profesori, invitați, membri familiei. Personal am vorbit despre versul în limba ucraineană dedicat artistului francez Salvatore Adamo, autorul vestitului cântec „Cade zăpada” („Tombe la neige”). Mi-a plăcut ca profesoară de franceză, dar și pentru faptul că unul dintre discipolii Școlii de muzică a interpretat la acordeon celebrul vals parizian, îndrăgit de toată lumea. I-am făcut cadou două dintre cărțile mele. La rândul său dl Stasiuk mi-a dăruit și el cărțile sale.
Nepoata poetului invitat, care frecventează Școala de arte din raion, i-a dăruit bunicului un tablou, pictat de ea. Cu drag au vorbit despre invitat soția, fiica. E bine când oamenii de creație sunt susținuți în familie, sunt înțeleși și apreciați.
Îi mulțumesc frumos doamnei Olga Șevcenko pentru frumoasa inițiativă. Îi doresc succese domnului Mihailo Stasiuk. Sperăm că asemenea întâlniri vor mai avea loc în timpul apropiat.
Dragostea de poezie, de cântec, de frumos este o bucurie a sufletului, o rază de lumină în vremurile grele prin care suntem nevoiți să trecem.
Eleonora SCHIPOR
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com