Ea demult și-a interpretat „cântecul de lebădă”, iar muzicanții, care au format acest colectiv și au cântat câteva decenii la nunți și cumătrii, la hramuri și la alte festivități, nu mai sunt în viață. Dar, la cineva în suflet mai sună trompetele lor…
Domnul Valeriu Gulpac, fost profesor la Școala din Dinăuți, activist al culturii din această localitate, situată între Noua Suliță și Hotin, a găsit în arhiva sa două fotografii cu fanfara satului și ne-a propus să le publicăm. Să fie ca o amintire frumoasă despre acești muzicanți, care le-au dăruit consătenilor multe clipe plăcute, de sărbătoare, precum și oamenilor din localitățile vecine, unde era invitată fanfara din Dinăuți.
–La Dinăuți fanfara a fost creată la începutul anilor 60, ne-a povestit Valeriu Gulpac. Din echipa de muzicanți au făcut parte Gheorghe Grabari și fiul său Vasile, Constantin Bejenari, frații Ion, Gheorghe și Luchian Bucico. Deseori se alăturau muzicanți din satele vecine: Vladimir Tofan din Răchitna, frații Ion și Alexei Dolghii din Berestea, erau și muzicanți din Mălinești. Majoritatea muzicanților din Dinăuți au însușit măiestria interpretativă de la vestitul muzicant „unchiul Mihail” (cum îl numeau toți în raionul Noua Suliță) – sufletul fanfarei din Stălinești. Fanfara din Dinăuți a încetat să mai existe pe la sfârșitul anilor 70. Cu mai mulți ani în urmă, i-am adunat pe muzicanți la o festivitate în poiana din pădure. Fără nici o repetiție au interpretat toți împreună melodie după melodie. S-a primit un adevărat concert de sărbătoare. Poate acesta a și însemnat pentru ei „cântecul de lebădă”, fiindcă după aceea n-a mai răsunat fanfara din Dinăuți. Ultimul care mai era în viață, Vladimir Tofan din Răchitna, s-a dus la câștig în Italia și acolo i s-au pierdut urmele…
În acea perioadă, la Dinăuți a fost creată și o orchestră de jazz, prima de acest fel în regiune. Ea a evoluat chiar la o emisiune televizată. Avem și acum idei frumoase, dar ele pot fi realizate numai cu condiția că va fi pace și viața va intra în albia ei normală. Credem că așa va fi, a accentuat domnul Valeriu Gulpac.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com