O ramură de măslin din copacul înţelepciunii veacurilor

16 05 2022 Ф 1

În decursul a 77 de ani, care s-au scurs de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, pe continentul european au fost mai multe conflicte armate, dar ele nu s-au transformat într-un nou război. Flăcările lor au fost repede localizate. Şi, iată, un război adevărat a fost adus pe pământul ucrainean de către armata rusă invadatoare. Deşi războiul se desfăşoară în Ucraina după cel mai crunt scenariu, el a pus în pericol ruinarea arhitecturii securităţii de pe întregul continent. Întreaga lume civilizată s-a unit pentru a ajuta Ucraina în luptele împotriva barbarismului şi violenţei din secolul al XXI-lea. Iar pacea europeană, care a încetat să existe de la 24 februarie anul curent, trebuie instaurată cât mai repede pentru a reface cât mai durabil ordinea de securitate din lume, ea excluzând orice ameninţare cu aplicarea armei nucleare.

Războiul din Ucraina a pus în alertă popoarele europene, care visează iarăşi ramura de măslin, purtată în cioc de porumbelul alb al păcii. Această emblemă a fost creată de celebrul pictor Pablo Picasso în anul 1949, cu prilejul Primului congres al partizanilor păcii, desfăşurat la Paris şi Praga.

De ce anume ramura de măslin? Răspunsul îl găsim în Sfânta Scriptură. Pentru a afla dacă a încetat potopul, Noe i-a dat drum porumbelului, care s-a întors în curând pe arcă, având în cioc o ramură verde de măslin. În Psalmul 51 al lui David se spune: „Dar eu, ca un măslin roditor în casa lui Dumnezeu, am nădăjduit în mila lui Dumnezeu, în veac şi în veacul veacului”. Tot acolo cântăreţul de psalmi afirmă că „bunătatea lui Dumnezeu ţine toată ziua”. Adică nu există nici o clipă în viaţa noastră, în care am putea gândi că această bunătate s-ar diminua. Dacă vom avea încredere în această bunătate, vom fi „un măslin verde în casa lui Dumnezeu”.

Însăşi natura confirmă valoarea legendară a măslinului, trecându-l în categoria celor mai longeviv copaci, care pot trăi şi până la trei mii de ani. Se consideră că măslinii bătrâni din Grădina Ghetsimani sunt martorii rugăciunii lui Iisus Hristos înainte ca El să fie trădat de Iuda.

În lume sunt şi alţi măslini milenari. Iată acest măslin de pe Insula Creta  are circa 2.900 de ani. El creştea pe timpul când orbul Homer a scris „Iliada”, când Atena a intrat în „veacul de aur”. Din ramurile lui erau împletite cununi pentru învingătorii jocurilor olimpice din antichitate. El a supravieţuit în perioada de înflorire a Imperiului Roman şi înverzea când s-a născut Iisus Hristos, fiind apoi şi martorul celor două milenii a credinţei creştine. Se ştie cu precizie că anual măslinul milenar de pe Insula Creta este admirat de 22 mii de turişti din întreaga lume, iar de pe fotografii – de milioane de locuitori ai planetei.

Această fotografie a măslinului de pe Insula Creta a apărut acum în reţelele de socializare nu întâmplător. Ea ne îndeamnă să căutăm ramura de măslin de pe copacul înţelepciunii veacurilor: condiţia primordială pentru prosperarea omului, neamului, civilizaţiei este pacea, altfel nu putem deveni „un măslin verde în casa lui Dumnezeu”.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий