Omul care a împrietenit școli și a durat punți între popoare

Screenshot_1

La 21 mai s-au împlinit 95 de ani de la nașterea lui Constantin Popovici, academician în Moldova și Ucraina. Acest jubileu a fost marcat la Romancăuți, raionul Secureni, satul său de baștină, la Cernăuți, unde și-a făcut studiile universitare și are nenumărați prieteni, și la Chișinău, unde a activat în decursul îndelungatei sale vieți.

Constantin Popovici a fost printre primii cercetători „sovietici” care s-a apucat să studieze viața și creația lui Mihai Eminescu în primii ani postbelici, când numele poetului național al românilor era tabu în nordul Bucovinei și în Basarabia. Cu timpul, el a devenit un eminescolog citat și un pasionat cercetător al relațiilor literare ucraineano-moldo-române, întreaga sa moștenire – științifică și artistică fiind inclusă în 16 volume.

În ultimii ani ai vieții sale academicianul Constantin Popovici a fost oaspete des al Gimnaziului nr. 6 cu limba română de predare din Cernăuți și datorită acestui fapt instituția dată s-a împrietenit cu Gimnaziul din Romancăuți, satul de baștină a savantului. Și cu prilejul jubileului gimnaziștii din Cernăuți și Romancăuți au organizat o acțiune comună. La Gimnaziul nr. 6 au fost invitați și activiștii Societății „Ucraina-Moldova” – scriitorul Vasile Vascan și artistul poporului din Ucraina, Ivan Derda, buni și apropiați prieteni ai regretatului Constantin Popovici. De asemenea, a interpretat romanțe îndrăgite de eminescologul Constantin Popovici, Gheorghe Posteucă, laureat al unor concursuri internaționale. Acțiunea a fost organizată de directorul Gimnaziului nr. 6, domnul Ion Ignat, lucrător emerit al învățământului din Ucraina, și de profesoara Teteana Fonariuk, profesoară de ucraineană la această instituție de învățământ. Ambii sunt și alcătuitorii cărții „Și va sosi timpul culegerii recoltei” (Constantin Popovici în amintirile celor care l-au cunoscut). Această carte a fost lansată în cadrul acțiunii de comemorare a savantului și ctitorului de punți spirituale, Constantin Popovici.

Добавить комментарий