ONU: Peste 140 mii de cetățeni ruși au fost strămutați în Crimeea

a3b013b13d2e8cf4447f2d93f0a4e573

Un raport al Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului arată că, în perioada 2014-2018, 140.198 de persoane (cetăţeni ruşi, n.red) și-au schimbat domiciliul din Rusia în Peninsula Crimeea sau în oraşul Sevastopol, scrie agenţia QHA, citată de rador.

Sursa menţionează că aceste date se regăsesc într-un raport recent al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, intitulat «Situația drepturilor omului în Republica Autonomă Crimeea și în orașul Sevastopol, Ucraina». Potrivit ONU, este vorba despre relocarea multor angajaţi ruşi din sectorul public din Rusia în peninsula anexată, în această categorie fiind incluşi şi 16 judecători detaşaţi pe lângă aşa-numita «Curte Supremă» a Crimeii.

Reprezentantul Permanent al Ucrainei la ONU, Volodimir Elcenko, a comentat această situaţie, acuzând Rusia că încalcă prevederile Convenţiilor de la Geneva, încurajând strămutarea propriei populaţii în Crimeea anexată, pentru a schimba, astfel, structura demografică a peninsulei ucrainene. Prin urmare, diplomatul ucrainean a cerut Adunării Generale a ONU să oprească aceste acțiuni ale Rusiei. La rândul său, secretarul general al ONU a cerut Rusiei să permită accesul misiunii internaționale a ONU în Crimeea, să ridice restricțiile impuse tătarilor din peninsulă și să investigheze toate cazurile de tortură și dispariții semnalate în Crimeea.

De asemenea, secretarul general al ONU a recomandat Rusiei „să asigure accesul la educație în limba ucraineană” și să nu recruteze în armata rusă locuitori ai Peninsulei Crimeea.

Добавить комментарий