Opinie: În Ucraina nu există nici o cooperativă de succes

cooperatives-agricoles-france-chiffres-enjeux

În Ucraina, doar jumătate dintre cooperativele agricole înregistrate sunt lucrative, dar nici una nu înregistrează profit. Această părere a fost expusă de către Serghii Labaziuk, deputat în Rada Supremă, scrie agroportal.ua.

Conform datelor prezentate de Serviciul de Statistică, până la data de 1 mai 2017 au fost înregistrate 1023 de cooperative agricole de consum şi 992 de producere, însă mai mult de jumătate dintre ele, în realitate, nu sunt lucrative. Din cauza legislaţiei în vigoare, cooperativele nu-şi pot desfăşura activitatea şi sunt nevoite mereu să-şi demonstreze dreptul la existenţă, ajungând şi în instanţele de judecată.

Labaziuk consideră că, motivul principal ar fi modelului cooperativei ucrainene de stat, activitatea căreia este limitată de către lege, împărţind cooperativele în de producere şi consum, astfel, nici una dintre ele nu se poate folosi pe deplin de avantaje. Cooperativele pot fi create doar de persoane fizice, iar fermierii, fiind persoane juridice, nu pot adera.

Totodată, cooperativele de consum sunt organizaţii ce, conform legii, nu înregistrează profit, iar produsele acestora pot fi vândute doar cu acordul comisiei. Astfel, nu pot fi produse şi realizate cantităţi mari. Acestea pot oferi servicii doar lucrătorilor săi, fiind limitate în activitate. Ţinând cont de problemele menţionate, a fost creat proiectul „Cooperarea agricolă”, care va fi votat în Rada Supremă pe data de 5 iulie curent.

Добавить комментарий