Uneori se creează impresia că în rezultatul campaniilor de optimizare sunt de prisos specialiștii cu experiență și de înaltă calificare, aceștia fiind înlocuiți cu alții, pregătiți în grabă și cu cunoștințe superficiale. Societatea, în cele din urmă, va da o ripostă acestor „experimente”, dar oare nu este mai bine de șapte ori să măsori și o singură dată să tai?! Cu atât mai mult când este vorba de sănătatea oamenilor…
Cu două săptămâni în urmă, în fața sediului Ministerului de Ocrotire a Sănătății a avut loc o acțiune de protest a medicilor de la „Ambulanță”. I-a adus aici revolta față de intențiile Ministerului de a reforma serviciul medicinii de urgență. Inițiativa pornește de la noul conducător al departamentului, Uliana Suprun. În locul obișnuitelor echipe din trei-patru persoane: medic, felcer, sanitar și șofer, vor fi echipaje din două persoane: paramedic – specialist pregătit în decurs de trei luni (în cel mai bun caz – felcer) și instructor sanitar care să îndeplinească și funcțiile de șofer. Logica funcționarilor constă în aceea că echipa „Ambulanței” trebuie să acorde ajutor de urgență pacientului și să-l aducă cât mai repede la spital, unde medicii vor stabili diagnoza. Cică așa se procedează în mai multe state civilizate, inclusiv în Canada și SUA.
În Ucraina Serviciul ajutorului medical de urgență funcționează după un principiu diametral opus: sosind la pacient, medicul stabilește diagnoza prealabilă, îi acordă ajutorul medical de urgență și determină dacă pacientul trebuie spitalizat sau nu.
Adepții procesului de optimizare a serviciului medical de urgență afirmă că deseori „Ambulanța” este chemată când situația deloc nu este extremală. Deci, se pierde timp și combustibil, iar bugetul pentru ocrotirea sănătății e cam limitat. În țările occidentale pentru asemenea „chemări neeficiente sau false” pacientul plătește din buzunarul său chemarea medicului.
Realitățile ucrainene se deosebesc cu mult de cele din țările civilizate și odată cu reformarea Serviciului de urgență, trebuie îmbunătățit cardinal cel de primire și spitalizare a pacienților. Trezește îngrijorare și faptul că 64 la sută din numărul deceselor în Ucraina sunt rezultatul bolilor cardiovasculare. Și cu toate acestea, funcționarii de la Ministerul Ocrotirii Sănătății au decis să desființeze „echipele cardio”. Oare nu sunt reforme în detrimentul sănătății oamenilor?