Ouă de Paşti vopsite natural, fără chimicale

0 Ouă vopsite natural

Oul vopsit este un element clasic al tradiției de Paști, dar vopsirea acestora poate fi un proces care implică adesea substanțe chimice. Din fericire, există multe moduri naturale de a vopsi ouăle de Paști, fără a fi nevoie de substanțe chimice sau coloranți artificiali. Iată câteva metode simple:

Frunze și flori.  Se așează frunze și flori proaspete pe ouă și apoi se înfășoară  fiecare ou în tifon. Se pun ouăle într-o oală cu apă rece și se adaugă o lingură de oțet. Se lasă ouăle să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute. După ce se scot ouăle din apă, se îndepărtează frunzele și florile și se obține un model frumos și natural.

Coji de ceapă.  Cojile de ceapă pot fi folosite pentru a crea o culoare maro-roșcată. Se fierb cojile de la 5-6 cepe într-un litru de apă timp de 30 de minute și apoi se lasă ouăle deja fierte în amestec timp de cel puțin 2 ore sau până când se obține culoarea dorită.

Turmeric.  Turmericul este o plantă rădăcinoasă ce poate fi folosită pentru a crea o culoare galben-aurie. Se fierb 2 linguri de turmeric într-un litru de apă. În acest amestec se pun ouăle deja fierte şi se lasă timp de 30 de minute sau până când se obține culoarea dorită.

Ceai negru.  Ceaiul negru poate fi folosit pentru a crea o culoare maro-negricioasă. Se fierb două pliculețe de ceai negru într-un litru de apă. Ouăle deja fierte se lasă în acest amestec timp de cel puțin o oră.

Cafea.  Și cafeaua poate fi folosită pentru a vopsi ouăle în culori naturale. Se pregăteşte o cafea tare și se lasă să se răcească. Se pun ouăle deja fierte în cafea și se lasă să se înmoaie timp de câteva ore sau peste noapte, în funcție  de culoare. După ce se obține culoarea dorită, ouăle se scot și se lasă să se usuce.

Afine. Se combină 350 ml de apă clocotită cu 3 linguri de oțet și 50-80 g afine. Se lasă amestecul să infuzeze și se pun ouăle deja fierte în vopseaua naturală, de unde se scot abia după 30-60 de minute, sau după ce se obţine o culoare violetă mai intensă.

Varză roșie.  Folosind varză roșie, se poate obține o nuanță de albastru superbă și naturală în acelaşi timp. În 350 ml de apă se pun 3 linguri de oțet și o jumătate de varză roșie, tăiată bucățele. Se fierbe compoziția până când apa se colorează foarte intens, se pun ouăle deja fierte, se ia de pe foc și se lasă  pentru 60-80 de minute, sau până când se obține culoarea dorită.

Sfeclă roșie.  Sfecla roșie poate fi folosită pentru a crea o culoare roșie naturală. Sfecla se taie în bucăți și se pune  într-o oală cu apă. Se adaugă o lingură de oțet și se fierbe timp de aproximativ o oră. După ce se  îndepărtează  sfecla din apă, se lasă lichidul să se răcească. Se pun ouăle în lichidul de la sfeclă și se lasă  timp de câteva ore sau peste noapte, în funcție cât de intensă doriți culoarea.

Turmeric şi afine.  Pentru a obţine culoarea verde, se combină cele două amestecuri (de turmeric şi afine în care  s-au vopsit deja ouă  galbene-aurii şi violet).  Se încălzeşte acest  nou amestec și apoi se pun ouăle deja fierte. Culoarea rezultată va fi un verde crud,  primăvăratic.

De reţinut!  Culorile obținute pot varia în funcție de faptul cât timp au stat ouăle în vopseaua naturală și de concentrația ingredientelor utilizate. În general, ouăle fierte cu ingrediente de culoare închisă vor avea culori mai puternice și mai vibrante.  Ouăle vopsite natural sunt o modalitate simplă și plăcută de a decora ouăle de Paște. Prin folosirea ingredientelor naturale, putem fi siguri că ouăle sunt sănătoase și gustoase, fără a avea nevoie de aditivi și coloranți sintetici.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий