Pământul, din ce în ce mai poluat de lumina artificială

256582

Terra este din ce în ce mai inundată de lumină artificială, un fenomen agravat de noua tehnologie a diodelor care emit lumină (Light Emitting Diode, LED), arată o analiză a observațiilor din satelit care confirmă o poluare în creștere cu lumină care afectează sănătatea umană, animalele și plantele, relatează miercuri AFP.

Cercetătorii, ale căror lucrări sunt publicate miercuri în revista Science Advances, au determinat că iluminatul planetar a sporit, atât în cantitate, cât și în intensitate, cu circa 2% pe an din 2012 până în 2016.

Creșterea luminii artificiale se produce aproape peste tot pe glob, existând regiuni puțin iluminate anterior unde luminescența a sporit considerabil, atrage atenția Christopher Kyba, cercetător din cadrul Centrului GFZ de cercetare în geofizică de la Potsdam, Germania, principalul autor.

Acest studiu este unul dintre primele care examinează din spațiu efectele tranziției în curs în lume spre iluminatul cu LED-uri, care consumă mult mai puțină energie. Rezultatele indică faptul că economiile de electricitate care rezultă din această nouă tehnologie sunt mai scăzute decât se anticipa.

Având în vedere că lămpile LED produc aceeași cantitate de lumină cu mult mai puțină electricitate, experții credeau că vor scădea cheltuielile orașelor din lume consacrate iluminatului public.

Cercetătorii au ajuns însă la concluzia că economiile de energie realizate datorită tehnologiei LED au fost investite, se pare, pentru a instala încă și mai multe lămpi pentru iluminatul exterior.

«Există un bun potențial pentru o veritabilă revoluție a iluminării care permite, în același timp, economisirea energiei și reducerea poluării luminoase, dar numai dacă nu consacrăm economiile realizate creării a și mai multă lumină», a spus Christopher Kyba.

În studii precedente el a arătat că emisiile de lumină pe cap de locuitor sunt de trei până la patru ori mai ridicate în SUA decât în Germania. Asta arată că este posibil să atingem același nivel de prosperitate și de securitate cu o utilizare mai restrânsă a luminii artificiale, subliniază cercetătorul.

Dar din nefericire, spune el, lumina artificială va continua să crească pe timp de noapte în lume, cu consecințe nefaste asupra mediului.

«Sperăm că rezultatele acestei cercetări vor da și mai mult alarma în ceea ce privește numeroasele consecințe asupra naturii ale unei utilizări excesive a luminii artificiale pe timp de noapte», a declarat la rândul lui Scott Feierabend, director al International Dark-Sky Association.

El atrage atenția asupra faptului că lămpile LED emit multă lumină albastră pe care instrumentul utilizat de satelitul NASA pentru acest studiu nu o poate detecta. Este posibil, astfel, ca studiul să fi subestimat amploarea poluării cu lumină.

În plus, acest tip de lumină se răspândește mai mult în atmosfera terestră decât alte surse luminoase de alte culori, ceea ce face ca satelitul să nu fi captat toată intensitatea luminii orașelor pe timp de noapte, care par să fie mai puțin strălucitoare decât înainte de adoptarea dispozitivelor de iluminat LED, explică Christopher Kyba.

Potrivit noului atlas mondial al poluării luminoase publicat în 2016, peste 80% din umanitate trăiește sub un cer inundat de lumină artificială și o treime din populația planetei nu poate vedea niciodată Calea Lactee.

Această hartă permite studierea iluminatului artificial ca pe un poluant cu un potențial impact asupra sănătății și ecologiei, explica atunci echipa internațională care a întocmit-o.

Oamenii de știință conduși de Fabio Falci, cercetător din cadrul Institutului italian al tehnologiei și al științei poluării cu lumină (ISTIL), explicau că «nivelurile luminoase ale tehnologiei LED și culorile acesteia ar putea duce la o dublare sau chiar o triplare a luminiscenței cerului în timpul nopților întunecate».

Добавить комментарий