Papa Francisc a alocat 6 milioane de euro pentru familiile afectate de războiul din Ucraina

papa-sange_1-465x390

În urma strângerii colectei din primăvara acestui an, pentru ajutoarea familiilor afectate de criza din estul Ucrainei, Papa Francisc a alocat suma de 6 milioane de euro pentru diferite proiecte caritabile din această țară, drept cadou de Crăciun — scrie catholica.ro „În numele Sfântului Părinte, la Crăciun va fi transferată o primă parte a ajutorului pentru criza umanitară din Ucraina”, se spune într-un comunicat din 23 decembrie al Consiliul Pontifical Cor Unum.

Suma de 6 milioane de euro reprezintă doar o parte din cei 12 milioane strânși din luna aprilie, banii urmând să ajute circa 2 milioane de persoane, „indiferent de religie sau etnie”. Cei vizați sunt din regiunile Donețk, Luhansk, Harkiv și Dnipropetrovsk, afectate cel mai grav de conflict. Amintim că pe 24 aprilie s-a organizat o colectă în toate parohiile catolice din Europa, deci inclusiv în cele din Diecezele și Eparhiile din România. După colectă, Papa a dat în iunie Consiliului Pontifical amintit sarcina de a forma un comitet, cu mandat pe un an de zile, care să identifice nevoile cele mai urgente și să ajute acolo unde este mai mare nevoie. Condus de Episcopul Jan Sobilo, Episcopul auxiliar al Diecezei de Kharkiv-Zaporizhia, comitetul cu sediul în Zaporijjea colaborează cu Nunțiul Apostolic din Ucraina, Arhiepiscopul Claudio Gugerotti.

Conform comunicatului, din momentul în care comitetul și-a început lucrul, în iulie, membrii au ales și evaluat proiecte de ajutor prezentate atât de organizații caritabile creștine cât și de organizații internaționale. Acum, luate fiind o serie de decizii, comitetul va finanța 20 de proiecte de mare anvergură, cu contribuții de până la 250.000 de euro, precum și 39 de inițiative de solidaritate, cu până la 20.000 de euro. Suma totală de 6 milioane de euro va fi distribuită cu ajutorul Nunțiaturii Apostolice din Ucraina pentru proiecte care oferă în regiunile amintite alimente, locuințe, medicamente și resurse necesare igienei.

Conflictul a erupt în Ucraina în noiembrie 2013, când fostul guvern a refuzat să semneze înțelegerea de asociere cu Uniunea Europeană, ceea ce a dus la luni de proteste violente. Tensiunile s-au adâncit în februarie 2014, când fostul președinte al țării a fost alungat în urma protestelor și a fost numit un nou guvern. În martie acel an, peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată cu forța de Rusia, iar separatiștii pro-ruși au preluat controlul în anumite părți din estul Ucrainei. S-a încercat în repetate rânduri să se pună capăt conflictului armat, dar luptele continuă încă.

Conform unui raport recent al Biroului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, începând din aprilie 2014 și până în decembrie 2016 conflictul a dus la moartea a 9.758 de persoane și la rănirea altor 22.779. Peste două milioane de persoane au fost forțate să își părăsească locuințele datorită violențelor și lipsei elementelor de bază necesare traiului. Mulți dintre aceștia nu și-au putut găsi locuri de muncă și locuințe, astfel că depind mult de acțiunile de caritate.

Добавить комментарий