Părinţi şi copii

000 Copil responsabil

Dacă vrei ca al tău copil să ajungă un adult responsabil, atunci renunță la aceste comportamente

Dragostea de părinte nu are margini. Fiecare părinte, din orice colț al lumii, face  totul pentru copilul lui. Și, cu toate că niciodată nu se poate pune problema de prea multă iubire, că dragostea niciodată nu face rău, sunt, totuși, comportamente care pot dăuna copilului, comportamente adoptate tot din dorința de a face bine.  Iată câteva moduri prin care, chiar și cu cele mai bune intenții, îi faci rău copilului, împiedicându-l să devină un adult responsabil:

Îi ignori potențialul  – Este o vorbă: dacă un copil e slab la matematică și bun la pictură, nu îl dăm la meditații la matematică, ci îi alegem cel mai bun profesor de pictură. Pentru că, într-adevăr, ignorând potențialul și pasiunea copilului, îl împingem pe un drum pe care noi credem că îi va fi bine, dar adevărul este că îi poți sabota speranța și obiectivele, dacă nu îl lași să își aleagă drumul din pasiune.

Îl alinți prea mult – Și prin alint nu ne referim la a iubi prea mult, ci la a îi cumpăra tot timpul jucăriile și hainele dorite și a nu îl responsabiliza în niciun fel. Atitudinile de tipul: „lasă, că îți cumpără mama”, sau „lasă, că face mama”, nu fac decât să-l transformi pe copil într-un adult care nu va ști să obțină ceea ce își dorește, ci doar va aștepta să îi cadă din cer.

Îți e teamă să-l superi – Toate sentimentele sunt constructive, chiar și cele negative. Este normal ca al tău copil să simtă frustrare, nervi, supărare, tristețe, pentru că altfel nu va învăța să le gestioneze la maturitate. Dacă îl ții acum într-un glob perfect, când va ieși în lumea reală nu va avea habar cum să supraviețuiască și cum să facă față tuturor emoțiilor mai puțin plăcute.

Încalci regulile stabilite de tine – Nu este deloc greu să devii un părinte inconsecvent, care face reguli și apoi le încalcă. Dar trebuie să știi că experții spun că acei copii care trăiesc fără reguli s-ar putea ca mai târziu să aibă probleme în a-și da seama cine sunt, ajungând chiar și să-și facă griji cu privire la identitatea lor. Nu spune nimeni să nu faceți excepții de la regulă, dar acestea trebuie să fie exact ceea ce sunt: excepție – abatere foarte rară de la regula generală.

Te lupți pentru rolul de cel mai bun părinte – Din păcate, această atitudine (care apare mai ales în cazul familiilor cu părinți divorțați) este extrem de dăunătoare pentru copil! Competiția parentală poate duce la o relație tensionată ce afectează grav viața copiilor. Copiii simt, profită și ajung să își permită lucruri care le pot face mult rău mai târziu. (Odoraş)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий