Părinţi şi copii.  Cum alegem jucăriile potrivite în funcție de vârsta copilului

00 Jucăriile

Chiar dacă micuţii pot beneficia de avantajele unor jucării adecvate încă din primele zile de viață, de-abia după vârsta de 6 luni vor putea să se joace cu adevărat. Ei vor apuca jucăriile, vor răsturna construcțiile și vor arunca mingile. Pentru ca interacțiunea dintre copil și jucării să aducă beneficii maxime, este important să ținem cont de vârsta celui mic și de nivelul de dezvoltare fizică și cognitivă.

Orice obiect destinat copiilor trebuie să îndeplinească anumite criterii, iar jucăriile nu fac excepție. Trebuie de avut în vedere doar jucării care îl antrenează, îl distrează și îl educă, iar toate acestea să aibă loc în condiții de siguranță totală.

Principalele criterii de care trebuie să ținem  cont în alegerea jucăriilor. Oferta de jucării din magazine este destul de generoasă, iar ambalajele multicolore și prețurile atractive fac alegerea destul de dificilă.

Selectarea acelor jucării  care sunt adecvate vârstei vor stimula dezvoltarea abilităților celui mic, indiferent dacă este vorba despre cele fizice, emoționale, sociale sau de comunicare. Jucăriile potrivite vor ajuta la crearea şi dezvoltarea inteligenței.

  1. Să fie sigure. Începând cu modul de utilizare și până la design și funcționare, jucăriile trebuie să nu reprezinte niciun pericol pentru copii. Ele trebuie să fie realizate din materiale care nu conțin substanțe chimice toxice ori cu potențial alergenic. De asemenea, trebuie evitate jucăriile ce conțin piese mici sau detașabile, cum ar fi butoane, catarame sau alte decorațiuni.
  2. Să fie rezistente. Jucăriile sunt supuse unui regim destul de dur atunci când sunt folosite de către copii. Ele sunt aruncate, trase, împinse și chiar mușcate. Din acest motiv este nevoie de alegerea unor jucării  care sunt realizate din materiale rezistente și solide.
  3. Să fie lavabile. Deoarece sunt utilizate de cei mici cu ajutorul mâinilor, care inevitabil vor ajunge în gura celor mici, este vital ca jucăriile să poată fi spălate și dezinfectate. Dacă pot fi spălate la mașină cu atât mai bine, dacă nu, vor fi șterse cu o lavetă cu detergent ecologic sau cu alcool.
  4. Să fie ușor de utilizat. Orice copil se bucură enorm atunci când primește o jucărie, cu o singură condiție: să se poată juca singur cu ea. Dacă jucăria este prea complicată, iar el nu reușește să o facă funcțională, atunci întreaga experiență se va transforma în ceva extrem de frustrant pentru el. Cel mic trebuie să se distreze și să primească informații educative de la o jucărie, astfel încât să fie întotdeauna dornic să revină și să încerce lucruri noi.
  5. Să aibă valoare educativă. Joaca este momentul în care copiii învață cel mai mult. Din acest motiv, este important să aibă la dispoziție jucării care stimulează gândirea,  imaginația și creativitatea. Cele mai recomandate jucării sunt cele care inițiază jocul de rol, lucrul în echipă sau rezolvarea problemelor. Atunci când se joacă alături de prietenii lor, cei mici vor descoperi ce este cooperarea, cum să împartă lucruri, cum să recunoască și să exprime sentimente, dar și cum să gestioneze situațiile tensionate.

Nu în ultimul rând, la alegerea jucăriilor trebuie să se țină cont de interesele și abilitățile copilului. Deoarece copiii sunt diferiți, este perfect normal să aibă preferințe diferite, indiferent dacă aceasta are legătură cu forma, culorile sau funcționalitatea. Unii copii vor prefera jucăriile de pluș, alții – jocurile de construcție, iar alții – seturile de meserii. Unii vor să activeze butoane care aprind lumini și dau sunete, iar alții vor prefera puzzle-urile.

Deci, în timp ce jucăriile potrivite vor ajuta la o dezvoltare armonioasă a celor mici, jucăriile greșite, oferite la o vârstă nepotrivită, pot încetini sau chiar perturba procesul de învățare, atenţionează „Odoraş”-ul.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий