Părinţi şi copii. Psihiatru: „Părinții permisivi dau naștere unei generații de tineri fără norme şi limite”

00 Psihiatru

Psihiatrul suedez, David Eberhard, tată a 6 copii, spune că stilul permisiv de a fi părinte creează o generație de tineri fără norme și limite, care, după o copilărie de răsfăț, sfârșesc prin a fi dezamăgiți în viață. „Copilul trebuie să știe ce înseamnă limitele, trebuie să știe ce înseamnă refuzul și opoziția”.

Psihiatrul spune că acum trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați, iar părinții preferă să nu intervină în proces. „Anterior, societatea noastră a fost o societate a adulților. Au existat aceleași valori în ceea ce privește problemele de educație. În cazul în care copilul a avut un comportament necuviincios, oricine putea să se apropie și să-i facă observație. O astfel de coerență nu mai există astăzi. Noi, adulții, nu suntem acum responsabili unul pentru celălalt, cu atât mai mult pentru copiii noștri”, spune psihiatrul.

În noua sa carte, „Copiii la putere”, psihiatrul suedez scrie despre educația liberală ca o metodă care renunță la constrângeri și pedepse și susține că vinovați sunt părinții, care nu se comportă ca adulți responsabili şi încearcă să devină cei mai buni prieteni ai copilului.

„Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. Nu trebuie să coborâți la nivelul lui, să nu îl contraziceți, să îi faceți tot timpul pe plac, să nu mai aveți nici o putere de decizie. E total greșit. Copilul are nevoie de limite, de opoziție, de disciplină și rigoare”, susține psihiatrul.

Acesta arată că tocmai această relație permisivă părinte-copil a dus la prăbușirea disciplinei în școli și a calității actului educațional, dar și spre creșterea îngrijorătoare a tentativelor de sinucidere în rândul adolescenților și a consumului de droguri. Când copilul nu mai are teamă și respect pentru părinți, el nu mai are limite, busolă de orientare, spune Adevarul.ro

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий