Părinţi şi copii

Child reading in bed

Când și cum îl învățăm pe copil să citească

Cititul rămâne un pas fundamental în procesul de dezvoltare spirituală, intelectuală și personală. Una dintre cele mai importante întrebări pe care și le pune un părinte este când copilul său va începe să citească? Specialiştii menționează că nu prea contează când începem să îl învățăm pe cel mic să citească și nu trebuie să ne conducem după anumite trenduri care persistă în societate. Nu trebuie să ne grăbim să îl învățăm să citească, însă nu trebuie să amânăm acest proces, pentru că dacă un copil merge la școală și nu se descurcă cu cititul, poate întâmpina eventuale dificultăți. Până a păși pragul școlii, un copil trebuie deja să știe să citească!

Învățarea timpurie a cititului are și dezavantaje, chiar dacă studiile arată că un copil care învață să citească timpuriu manifestă mai mult interes pentru școală și va avea și rezultate mai bune. Atunci când însă un copil începe să citească mult prea devreme, acesta își dezvoltă și logica, renunțând la multe activități pe care le face un alt copil: desenul, jocul sau alte chestii amuzante pe care le fac cei mici, activități prin care trebuie să treacă orice copil. Odată ce cunoaște jocurile și alte lucruri, pe la vârsta de 4-5 ani copilul va fi curios să afle și alte lucruri și își va dori de unul singur să le cunoască.

Cheia succesului la însușirea literelor și a cititului constă în formarea unei relații trainice între părinte și copil dar și o bună înțelegere între aceștia. Dacă un copil înțelege că cititul este interesant și o face pentru el, succesele nu vor întârzia să apară, dacă însă un copil se simte obligat să citească sau este impus, acesta pur și simplu va refuza să învețe.

Este foarte important dacă micuțul este curios, dacă este constant în dorința lui de a afla ceva, dacă este perseverent. Pentru a deveni un cititor, dacă nu pasionat, măcar constant, copilul trebuie să aibă anumite însușiri și trăsături: puterea de concentrare se număra printre acestea, dar și puterea de înțelegere, cât și o anumită dezvoltare cognitivă.

Citiți-i copilului povești încă din primele zile de viață, chiar dacă aveți impresia că nu înțelege.

Cititul trebuie descoperit într-o atmosferă de joacă, relaxantă și fără așteptări sau presiuni.

Se începe cu cărți care au multe imagini și foarte puțin text. Copilul trebuie încurajat să înţeleagă despre ce este vorba în poveste, privind imaginile.

Întrebați copilul ce cuvinte ar vrea să le scrie și să le citească. Creați cartonașe cu acele cuvinte și jucați-vă cu ele periodic.

Creați împreună o carte care să conțină propoziții simple și lăsați copilul să creeze desenele pe baza textului.

Există trei metode cum să-l înveți pe copil să citească:  citirea întregului cuvânt; citirea pe silabe; citirea pe litere, atunci când copilul învaţă fiecare literă aparte.

Se recomandă folosirea acestor trei metode împreună și cel mai important prin joc. (Odoraş)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий