Parlamentarul ucrainean (partidul Slujitorul Poporului), Oleksandr Tkacenko, președinte al Comitetului parlamentar pentru politica umanitară și informațională, consideră că adoptarea legii cu privire la statutul limbii ucrainene ca limbă de stat crează multe riscuri penstru societate. Despe aceasta parlamentarul a declarat într-un interviu acordat Glavkom, notează Libertatea Cuvântului.
„Există întrebări în această lege lingvistică. Să zicem, despre amenzile pentru utilizarea limbii în sectorul serviciilor», a spus Tkacenko.
Deputații, cu implicarea Comitetului pentru politică umanitară și informațională, au început pregătirile pentru o masă rotundă națională cu privire la legea lingvistică. Parlamentarii doresc să găsească o abordare de compromis care să unească țara, menționează Tkacenko.
„Este o întrebare dificilă. Vom implica în această discuție specialiști, oameni de știință și experți. Prin urmare, pentru a începe această discuție și a merge mai departe, trebuie să fim conștienți de toate riscurile cu care ne putem confrunta. O astfel de discuție va începe în curând. Cel puțin, oamenii de știință la care ne-am adresat cu această idee au răspuns cu Slavă Domnului. De mult timp societatea așteaptă o conversație deschisă și calmă pe această temă. Modificările trebuie făcute în complex, nu selectiv”, a spus parlamnetarul.
Reamintim că la 25 aprilie 2019 Rada Supremă de la Kiev a adoptat legea care oferă un statut special limbii ucrainene. Conform Legii privind „utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieții”, toți cetățenii Ucrainei sunt obligați să cunoască limba ucraineană. Toți oficialii și șefii insituțiilor de stat, medicii, avocații, directorii de universități, judecătorii, militarii etc., trebuie să vorbească în ucraineană. Site-urile și ziarele trebuie să aibă și o versiune în limba ucraineană sau cel puțin 50% din conținut să fie în limba ucraineană. Pentru încălcarea legii se introduce pedeapsa administrativă, iar „pentru umilirea publică și nerespectarea limbii de stat”, răspunderea penală.
Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com