Parteneriatul Estic. Miniștrii de externe ai Ucrainei, R. Moldova și Georgiei au discutat despre acțiuni comune

mycollages_2_2

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba a avut o discuție cu omologii săi din Republica Moldova și Georgia, Aureliu Ciocoi și David Zakaliani. Convorbirea a vizat cooperarea trilaterală în cadrul Parteneriatului Estic (PaE) și s-a desfășurat în format de videoconferință.  Miniștrii de externe au examinat modalitățile de intensificare a cooperării între state în eforturile dedicate pregătirilor pentru participarea la Summit-ul PaE în anul 2021.

ErsRg3KWMAIku0g

„Am avut o conversație excelentă astăzi cu David Zalkiani și Aureliu Ciocoi. În așteptarea summitului Parteneriatului Estic din acest an, trio-ul nostru asociat împărtășește o viziune comună despre cum Parteneriatul Estic poate deveni mai eficient atât pentru UE, cât și pentru cei mai ambițioși trei parteneri estici ai săi»,  a menționat  Dmytro Kuleba  pe Twitter după videoconferință.

„Este important ca cele trei state ale noastre să vorbească în Uniunea Europeană cu o singură voce, care este mult mai puternică decât vocea fiecăruia în parte. Parteneriatul Estic ar trebui să fie un instrument care să contribuie la realizarea aspirațiilor europene ale statelor noastre», a spus  Dmytro Kuleba, potrivit MAE ucrainenan, scrie Libertatea Cuvântului.

De menționat că 2009 este anul în care  Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan au devenit parte a unuia din cele mai ambițioase proiecte europene — Parteneriatul Estic (PaE).

Lansat oficial la 7 mai 2009, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Praga, proiectul a fost conceput în contextul extinderii UE din 2004. Scopul principal era evitarea creării unor noi linii de demarcație şi aducerea noilor vecini ai Europei de est şi sud mai aproape la nivel politic, economic de valorile europene, iar ulterior pentru a fi integrate mai ușor în UE. Datorită PaE țările din Europa de Est au semnat Acordul de Asociere sau cel al liberei circulații, care a permis cetățenilor Ucrainei, R. Moldova și Georgiei să călătorească fără vize în UE și să facă comerț fără taxe.

Chiar de la lansare, Parteneriatul Estic a fost văzut de Federația Rusă ca un proiect ce ar avea drept scop scoatere din zona sa de influență a fostelor republici sovietice.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий