Păsările luminii, păcii şi fericirii

15 04 2022 COCOR 1

Copiii românilor, încă din clasele primare, învaţă poezia lui Vasile Alecsandri „Oaspeţii primăverii”, în care cel mai important vestitor al anotimpului primenirilor este „cocostârcul tainic”. În credinţa poporului român, cocostârcul sau barza albă, cum i se mai spune, este una dintre cele mai îndrăgite păsări, deoarece este şi una din puţinele specii care interacţionează cu omul, construindu-şi cuibul în vecinătatea aşezărilor umane, folosind ca suport acoperişurile caselor, coşurile de fum sau stâlpii înalţi.

Se mai consideră că această pasăre este simbol al primăverii, al norocului şi al naşterii. Barza care îşi face apariţia pe acoperişul unei case semnifică faptul  că familia respectivă va avea, în viitorul apropiat, un copil.

În piesa lui Ion Druţă „Păsările tinereţii noastre” cocostârcii constituie un element poetic al vieţii, semnificând viaţa rurală paşnică şi înţeleaptă, legătura omului cu pământul ce l-a născut şi crescut. Fără cocostârci satul este mai sărac, mai lipsit de poezie, adică „fără suflet”, după cum s-a exprimat eroina piesei Ruţa. Acest mesaj din Valea Cocoarelor, satul unde are loc acţiunea din piesa lui Ion Druţă, ne convinge într-un fel că „păsările tinereţii noastre” sunt şi „păsările fericirii noastre”.

Mi-am făcut o astfel de concluzie, întâlnind în reţelele de socializare câteva fotografii ale tânărului etnograf din Cernăuţi, Vladimir Acatrini. În una din localităţile ruinate de invadatorii ruşi s-au întors cocostârcii şi îşi durează din nou cuiburile, demonstrând că viaţa va triumfa. Iar aceste păsări, atât de frumoase şi apropiate oamenilor, vor zbura sub cerul liber şi paşnic. Ucrainenii, la fel ca şi românii, îl consideră pe cocostârc drept un simbol al bunăstării familiale, un ocrotitor al căminului familial.

Poetul din Melitopol (oraş ocupat în prezent de cotropitorii ruşi) Oleg Goncearenko, un îndrăgostit de creaţia lui Eminescu, din care a şi tradus în limba ucraineană, preferă ca versurile sale patriotice să fie însoţite de desene cu cocostârci. Cuibul de cocostârci în aceste desene este simbolul familiei ucrainene, păstrătoarea identităţii naţionale, care doreşte să trăiască fericit şi în pace.

Cocostârcii sunt păsările luminii, iar lumina întotdeauna învinge întunericul.

17 04 2022 COCORII 2

17 04 2022 COCORII

Vasile CARLAŞCIUC

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий