Cernăuţeanul Vasile Ţurcan, originar din raionul Hliboca, de şapte decenii se ocupă de creşterea porumbeilor. Aceste păsări l-au însoţit chiar şi în armată. Îi ţinea în podul clădirii, unde se afla tipografia ziarului militar. Profesia lui civilă, de linotipist, i-a prins bine şi la cătănie. Avea timp să îngrijească şi de porumbei.
Slobozit la vatră şi venind la Cernăuţi, domnul Vasile Ţurcan s-a angajat la tipografia regională, devenind unul dintre cei mai buni linotipişti. Decenii la rând a cules în metal materialele care erau incluse în paginile ziarului „Zorile Bucovinei”. S-a pensionat în anii 80, în preajma unei adevărate „revoluţii poligrafice”, când masivul linotip a fost înlocuit cu calculatorul.
La pensie octogenarul Vasile Ţircan continuă să se ocupe cu creşterea porumbeilor şi a iepurilor de muscă. Mai are şi o livadă, şi o grădină frumoasă. „Omul trebuie să muncească, căci altfel îşi pierde cele mai bune calităţi”, se arată a fi convins domnul Ţurcan şi regretă că acum nu are puterile şi sănătatea de cândva. „Anul acesta am vândut mai mult de jumătate din numărul porumbeilor pe care-i întreţin. Vă spun sincer, parcă mi s-a rupt ceva din suflet. Atât de mult m-am obişnuit cu ei. Mi-au rămas vreo patruzeci de porumbei şi dacă starea sănătăţii nu-mi va permite, voi fi nevoit să mă despart şi de aceştia”, spune columbofilul cu un oarecare regret.
Cea mai bună specie de porumbei au fost aduşi în Bucovina cu mulţi ani în urmă din Rusia. „În Rusia sunt specii minunate de porumbei, în schimb columbofilii noştri sunt mai pasionaţi. Şi nu numai a noştri. Sunt prieten cu columbofili din Rădăuţi, România, din Chişinău. În capitala Moldovei au participat chiar la o expoziţie de porumbei. Bunii mei cunoscuţi din Rădăuţi deseori am poposit la mine în drum spre regiunile de Est ale Ucrainei – Harkiv, Doneţk, Lugansk. Duceau încolo porumbei de poştă pentru a le da drumul. Aceştia în două zile se întorceau din nou acasă. Cu cât timpul parcurgerii distanţei de peste o mie de kilometri, cu atât mai de preţ sunt consideraţi porumbeii. Nici nu-mi vine să cred că acum în Estul Ucrainei se duce război. Oamenii, în loc să se ocupe cu munca paşnică, i-au arma în mână pentru a jefui şi a-şi satisface ambiţiile. Oare ce poate fi mai scumpă decât viaţa omului şi cerul paşnic spre înălţimile căruia se avântă asemenea păsări minunate, cum sunt porumbeii?!”, conchide interlocutorul meu.
La îndemnul jurnalistului cernăuţean Vasyl Babuh, domnul Vasile Ţurcan a scris o carte de sfaturi pentru tinerii columbofili. Să sperăm că ea se va bucura de popularitate, fiindcă neapărat vor sosi şi timpuri paşnice, simbolul cărora este porumbelul.
Vasile CARLAŞCIUC