Pe stema Bucureştiului, din cauza unei erori comise în 1864, este reprezentat chipul altui sfânt

27 1 F 5

Pe 31 ianuarie, Consiliul General al Capitalei României, București, va lua în considerare o decizie de a schimba stema orașului din cauza unei erori făcute în 1864, care a dus la reprezentarea greșită a unui alt sfânt, comunică „Evropeiska Pravda” cu referire la HotNews.ro.

Ocrotitorul Bucureștiului este Sfântul Dimitrie cel Nou, a cărui sărbătoare în calendarul Bisericii Ortodoxe este 27 octombrie. Imaginea sa ar fi trebuit să se regăsească pe stema orașului, aprobată pentru prima dată în 1864 și restabilită în 1993.

Dar, de mulți ani, istoricii și experții au subliniat că stema înfățișa de fapt, din greșeală, un alt sfânt – Sfântul Mucenic Dimitrie de la Tesalonic, Izvorâtorul de Mir, care a murit la începutul secolului al IV-lea după Hristos din cauza persecuției creștinilor.

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir cade pe 26 octombrie. Eroarea a fost observată deoarece actuala stemă a Bucureștiului îl înfățișează pe sfânt în haine militare romane.

„Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului, face parte din identitatea capitalei României, care are o profundă semnificație istorică și spirituală. Semnificația istorică și spirituală a Patronului Bucureștiului a fost recunoscută de Biserica Ortodoxă încă de când sfintele sale moaște au fost aduse în Muntenia, la 13 iulie 1774”, se arată în proiectul de hotărâre al Consiliului General al Capitalei României.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий