La 24 ianuarie 1866, la Cernăuți s-a stins din viață profesorul de română Aron Pumnul, numele căruia este legat pe veci de cel al genialului său învățăcel, Mihai Eminescu. „Marele bărbat al națiunii” a contribuit la formarea personalității poetului național al românilor.
Aron Pumnul a venit la Cernăuți după „primăvara popoarelor” din Europa, adică după Revoluția de la 1848 din Transilvania, fruntaș al căreia a fost, având treizeci de ani. El, născut într-o familie de țărani iobagi din Transilvania, a reușit să devină cărturar român, lingvist, filolog și istoric literar. Aron Pumnul a militat pentru înlocuirea slovelor chirilice cu literele latine în toate țările române.
La Cernăuți Aron Pumnul este numit prin concurs profesor de limba și literatura română la Liceul German, unde îl are ca elev pe Mihai Eminescu. Cu litere latine apare și culegerea „Lăcrimioarele învățăceilor gimnaziști de-n Cernăuți la mormântul prea iubitul lor profesoriu Arune Pumnul răposat într-a 12/24 ianuariu 1866”, unde este inclusă poezia de debut al lui M. Eminovici. Ea este a doua la rând și fără titlu.
În acea perioadă la Cernăuți a fost creată societatea naţională Reuniunea Română de Leptură, în al cărei comitet de conducere Aron Pumnul figura ca membru. Ea era în mijloc de propăşire a ideilor de afirmare a românismului în Bucovina. Cu un an înainte de moartea lui Aron Pumnul Reuniunea s-a transformat în Societatea pentru Literatura şi Cultura Română în Bucovina. Anume la ședința Societății a fost luat hotărârea de a-i ridica un monument lui Aron Pumnul. Este vorba de monumentul de la mormântul lui, sfințit în 1888.
Românii bucovineni, trăitori în secolul al XXI-lea, au rămas cu o mare datorie față de memoria „marelui bărbat al națiunii”. Urmează să fie reparată și transformată în muzeu casa lui Aron Pumnul de la Cernăuți, amenajată curtea ei, unde se află bustul lui Mihai Eminescu, curățit izvorul de alături și puse peste el ghizduri în stil național. Și, desigur, s-ar cuveni sădit măcar un tei, copacul sfânt și proslăvit de Eminescu. Iar monumentul lui Aron Pumnul, creat de regretatul sculptor Dumitru Gorșcovschi (de altfel el e și autorul monumentului lui Mihai Eminescu din Centrul Cernăuțiului), să fie dus la Cuciulata, satul de baștină al lui Aron Pumnul, ca semn de recunoștință a românilor bucovineni față de această personalitate eminentă, care ne-a proslăvit neamul.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com