Personalităţile zilei: 1 iulie

1 07 2022 ist 3

La 1 iulie 1594 a murit domnul Moldovei  Petru al VI-lea Şchiopul. Petru Şchiopul (1537 –  1594)  a urcat pe tronul Moldovei  de patru ori, un „record” neegalat ulterior în istoria Principatelor Române. Tot el a fost primul din familia Basarabilor,  domnitoare în Muntenia, care a urcat pe tronul moldovenesc al Muşatinilor.  Patriarhul Ecumenic Ieremia al II-lea al Constantinopolului scria în 1588 despre Petru Şchiopul: „Era un om dulce la cuvânt, sever la purtări, îndemânatic la fapte, ştia limba turcească, cea grecească şi cea românească … şi nu numai aceste daruri le avea, dar era foarte încercat la orice meşteşug şi la litere şi-i plăcea de oamenii învăţaţi, şi-i întreba în tot chipul despre astronomie, despre zodii şi alte lucruri subţiri. Îi plăcea mult de cântăreţi şi avea un preot cu meşteşug, îndemânatec”.

1 07 2022 IST 2

La 1 iulie 1891 a plecat la cele veşnice Mihail Kogălniceanu, om politic, istoric, scriitor şi publicist român. Mihail Kogălniceanu (1817-1891) a fost un om politic de orientare liberală, avocat, originar din Moldova, care a devenit prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I. A fost de mai multe ori ministru de interne în timpul domniilor lui Cuza și Carol. A fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai generației sale (situându-se pe curentul moderat al liberalismului).

La 1 iulie 1926 s-a născut la Soroca, în Basarabia, Gheorghe Ursu, disident anticomunist. Gheorghe Ursu,  (1926-1985) a fost un inginer constructor, poet, scriitor și disident. A fost arestat în urma denunțului unei colege de serviciu. A murit din cauza bătăilor primite în timpul detenției.

1 07 2022 IST 1

La 1 iulie Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi. El s-a născut la începutul secolului al XIV-lea. Sfântul Leontie a intrat în monahism de tânăr, la Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi, primind numele Lavrentie.  După o vreme se retrage în sihăstrie, unde a construit un schit ce avea să-i poarte numele: „Schitul lui Lavrentie“. Pe locul unde a fost „Sihăstria lui Lavrentie“ astăzi se află satul Laura, comuna Vicovul de Sus, din judeţul Suceava. Potrivit unor istorici, Sfântul Leontie  ar fi ajuns chiar episcop la Rădăuţi, în timpul domniei lui Alexandru Voda cel Bun, dar spre bătrânețe s-a retras din scaunul episcopal. Zaharia Kopistenski, cel care îi scrie viaţa, îl numeşte „făcător de minuni”. Tradiţia spune că a fost duhovnicul Sfântului Daniil Sihastru. A fost înmormântat în biserica de lemn a schitului, iar mai târziu, datorita cinstirii sfintelor sale moaşte de credincioşi, acestea au fost mutate în Catedrala din Rădăuţi. În ședința sinodală din 20 iunie 1992 s-a hotărât canonizarea sa oficială.  Prăznuirea Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuţi se face în fiecare an, pe 1 iulie.

1 07 2022 ist 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий