Personalităţile zilei: 3 februarie

Stefan Iordache.
Fotografie : PROFOTO

La 3 februarie 1941 s-a născut  la Calafat marele actor român de teatru și film Ștefan Iordache.  În școală a fost bun la matematică și științele exacte. Studiile teatrale nu au fost prima lui alegere. A dat la teatru abia după ce n-a putut susţine, la 16 ani, examenul de admitere la Medicină. După acest eșec, întâmplarea a făcut să fie inclus în brigada artistică a unei cooperative. A absolvit secția de Actorie a institutului printre primii și a avut o carieră artistică încununată de succes, până la sfârșitul vieții. S-a produs în filmele „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Oglinda”, „Glissando”, „Ciuleandra”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, “Pruncul, petrolul şi ardelenii”, „Înghiţitorii de săbii”, „Bietul Ioanide”.  Ultimul său rol a fost Prințul Potemkin, în piesa „Ecaterina cea Mare” de George Bernard Shaw, pusă în scenă, în 2008 la Teatrul Național București. Ștefan Iordache a fost și un foarte bun interpret de muzică ușoară. Este celebru cuplul Ștefan Iordache – Sandală Ladoşi,  care au interpretat o serie de cântece înregistrate pe mai multe CD-uri. A decedat la  14 septembrie 2008.

La 3 februarie 1954 a decedat Ionel Teodoreanu, scriitor român. Ionel Teodoreanu (1897-1954) a fost un romancier şi avocat român interbelic, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței. În anul 1924, Ionel Teodoreanu începe lucrul la trilogia „La medeleni”, publicând succesiv în revista „Viața românească”, până în anul 1928, părți ale celor trei volume ce compun acest roman. Critica a subliniat prospețimea condeiului său în evocarea copilăriei și a adolescenței exuberante. La doar 30 de ani, Ionel Teodoreanu era deja un nume cunoscut al generației interbelice, un scriitor consacrat, având deja în palmaresul său literar trei volume de largă circulație, ce-l impun atât în fața publicului cât și a criticii, în ciuda unor rezerve ale celei din urmă. Trilogia „La Medeleni” a adus creatorului ei unul dintre cele mai neobișnuite succese, atât de public, cât și de librărie, din câte a cunoscut vreodată un scriitor român. Apariția acestui roman este momentul cel mai de seamă din ansamblul biografiei scriitoricești a lui Ionel Teodoreanu, el intrând sub tutela tiranică a primelor sale scrieri. În decursul anilor ce urmează după încheierea ciclului medelenist, vitrinele librăriilor vor beneficia de prezența permanentă a scriitorului ieșean. Numeroasele ediții ale „Medelenilor” vor fi însoțite de noi și noi titluri, romane în primul rând, dar și cărți de amintiri și memorialistică.

3 02 2022 IST 2

În ziua de 3 februarie a anului 1957 poetul român Ștefan Augustin Doinaș a fost arestat și condamnat de regimul comunist la un an închisoare, sub acuzația de „omisiune de denunț”. A  fost eliberat la 5 februarie 1958. Ştefan Augustin Doinaş (Ştefan Popa, 1922-2002) a fost poet, eseist, traducător, deţinut politic, academician, politician şi senator (1992-1996). A semnat volumele „Omul şi compasul”, „Paryrus”, „Alfabet poetic”, „Interiorul unui poem” şi „Psalmi”. Ștefan Augustin Doinaș este și autorul unor cărți de eseuri și reflecții pe marginea poeziei românești și a poeziei în general.   Cel mai cunoscut poem al său, unul dintre cele mai frumoase scrise vreodată în limba română, este „Mistreţul cu colţ de argint”.   Activitatea sa literară cuprinde toate genurile, meritele sale culturale și literare i-au fost recunoscute din plin, poetul devenind academician în anul 1992.

3 02 2022 IST 3

La 3 februarie 2009 a decedat scriitorul ucrainean Pavlo Zagrebelnyi (1924-2009), autorul a circa 40 de romane. S-a născut în regiunea Poltava, a participat la cel de-al Doilea Război Mondial. La Studioul de filme „O.Dovjenko” au fost create câteva filme artistice în baza lucrărilor lui Pavlo Zagrebelnyi. I s-a decernat Premiul „T. Şevcenko” şi în 2004 a devenit Erou al Ucrainei.

3 02 2022 IST 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий