Personalitățile zilei: 30 noiembrie

30 11 2022 IST 1
La 30 noiembrie 1825 s-a născut William-Adolphe Bouguereau, pictor academic francez. William Adolphe Bouguereau (1825-1905) a fost considerat a fi unul dintre cei mai mari pictori ai lumii. Conform afirmațiilor lui Fred Ross, președinte al Art Renewal Center, în 1900, contemporanii pictorului, Edgar Degas și Claude Monet l-ar fi menționat pe Bouguereau ca fiind cel mai probabil pictor francez ce va fi menționat în anul 2000 ca fiind „cel mai mare pictor francez al secolului al 19-lea”. Considerând modul ironic cunoscut al lui Degas de a face referiri publice la alți pictori, la care se poate adăuga tendința estetică clar orientată spre inovarea „definitivă” a picturii promovată constant de cei doi impresioniști, remarca a fost foarte probabil ironică. Indiferent de ceea ce Degas și Monet au intenționat a spune, realitatea este că opera lui William-Adolphe Bouguereau are un puternic moment de revitalizare și reconsiderare.
La 30 noiembrie 1874 s-a născut Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii în perioada 1940-1945 şi 1951-1955, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 1953. Pe numele întreg, Winston Leonard Spencer Churchill, politicianul britanic s-a născut în Oxfordshire, într-o familie prestigioasă cu o îndelungată tradiţie militară. Prin urmare, tânărul Churchill a urmat aceeaşi cale şi s-a înscris la Academia Militară. După ce a absolvit, a servit în armată vreme de şapte ani în India, Sudan, Africa de Sud. În 1899 s-a retras şi a început o carieră politică strălucită. Un prim pas a constat în accederea în Parlament, ca reprezentant al Partidului Conservator. Patru ani mai târziu a intrat în rândul liberalilor, iar în timpul Primului Război Mondial a activat în Marina Britanică. Ca urmare a campaniilor dezastruoase din Dardanele şi Galliopoli a fost exclus din Comitetul de război, dar s-a oferit să preia comanda unui batalion de infanterie din Franţa.
În 1917 a revenit în politică ca membru al Cabinetului liberal condus de Lloyd George. În 1924, s-a reîntors în Partidul Conservator, doi ani mai târziu devenind liderul formaţiunii. Tot în această perioadă a început să atragă atenţia asupra pericolului de agresiune din partea Germaniei şi Japoniei care s-a confirmat prin izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, când Churchill a fost rechemat în postul de conducător al Armatei, pentru ca la puţină vreme sa fie numit premier. Din această postură a orchestrat, împreună cu preşedintele american Franklin D. Roosevelt şi liderul sovietic Iosif Stalin, victoria Aliaţilor împotriva naziştilor. În iulie 1945, la 10 săptămâni după îngenuncherea Germaniei, Churchill a suferit şi el o înfrângere, pentru că în urma alegerilor conservatorii au pierdut puterea în favoarea Partidului Muncitoresc. Marele politician britanic a devenit lider al opoziţiei, pentru ca în 1951 sa fie reales în funcţia de prim-ministru. A fost decorat de Regina Elisabeta a II-a, care i-a acordat titlul de Sir, şi a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Literatură, juriul luând în considerare cele şase volume de studii istorice despre cel de-al Doilea Război Mondial pe care le-a scris, precum şi discursurile sale politice. În 1955 a demisionat din funcţia de premier, însă a continuat să activeze în Parlament până în 1964, cu un an înainte de a se stinge din viaţă.
30 11 2022 F 3
La 30 noiembrie 1934 a încetat din viaţă la Brasov, marele epigramist român, Cincinat Pavelescu. Cincinat Pavelescu (1872-1934) a fost și un autor de romanțe, lieduri, cantilene, serenade și madrigaluri. Și-a făcut studiile la Liceul „Sfântul Sava” din București. Licențiat în drept la București (1897), a debutat și a făcut parte din cenaclul Literatorul al lui Macedonski.
De asemenea, a fost directorul publicației „Brașovul literar și artistic”.
30 11 2022 IST 3
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий