În Ucraina este prăznuit Sfântul Andrei pe stil vechi. Este sărbătoare și în mai multe localități, populate de români (moldoveni). Apostolul Andrei, Întâiul Chemat, este venerat și de români, care îl consideră Apostolul creștinator al lor, iar numele Andrei îl poartă mulți bărbați. Printre aceștia este și Andrei Jitaru din Mălinești, raionul Noua Suliță.
Domnul Andrei este un pictor talentat. Având mari perspective în Moldova, el le-a cedat în folosul datoriei filiale. Acasă, la Mălinești, îi era mamă bolnavă și a fost nevoit să îngrijească de ea. Așa a și rămas în sat, dar nu s-a dezis de pictură. Până acum a participat la expoziții regionale colective, a avut și expoziții personale, ultima – exact cu un an în urmă. Când va fi următoarea – nu știm, însă pictorul continuă să stea în fața șevaletului.
Maestrul Andrei Jitaru îmbină reușit tradiția populară cu cea modernă și în lumea artistică, creată de el cu penelul, se perindă întreaga istorie spirituală a neamului nostru de agricultori din negura timpurilor și până astăzi. Simbolurile folosite frecvent de Andrei Jitaru sunt cele ce țin de feericele sărbători de iarnă, care vor începe în curând, după praznicul Sfântului Andrei.
Vasile Carlașciuc