Odată cu găsirea hrisovului lui Alexandru cel Bun la Moscova, a fost descoperit și un nume nou pentru spiritualitatea Cernăuțiului

13 12 2019 LC site 1

Cu câțiva ani înainte de marcarea jubileului de 600 de ani de la prima atestare documentară a Cernăuțiului, primarul de atunci al orașului, Mykola Fedoruk, și consilierul său, Volodymyr Kilinici, au plecat la Moscova ca să dea de hrisovul, scris la 1408, în cancelaria domnitorului Moldovei, Alexandru cel Bun, unde pentru prima dată se amintește de Cernăuți ca oraș de vamă. Acest document de valoare excepțională pentru urbea de pe malul Prutului se păstrează în fondurile Muzeului de istorie din capitala Rusiei. Acolo, la Moscova, ei au aflat și despre cernăuțeanul Peter Demant, austriac de origine și scriitor de limba rusă. Peter Demant s-a născut în 1918 în orașul Insbruk, Austria, la câțiva ani după nașterea sa familia se stabilește cu traiul la Cernăuți, unde a trăit până în 1941. În 1941 tânărul Peter Demant a fost arestat de autoritățile sovietice  și a nimerit  în tabăra de la Kolyma a GULAG-ului. A fost eliberat după moartea lui Stalin, dar n-a plecat în Occident, unde era sora sa. Ei s-au întâlnit peste jumătate de secol.

Peter Demant a fost pasionat de alpinism, dar a început să scrie opere literare la vârsta de 75 de ani, luându-și pseudonimul Vernon Kress. Despre aflarea sa în GULAG cititorii contemporani pot afla din romanul său „Zekameron XX” („Zilele condamnaților XX”). În el autorul vorbește și despre unii români deportați în acele locuri îndepărtate.  Peter Demant s-a stins din viață la Moscova, în 2006. El a lăsat prin testament  biblioteca sa personală Cernăuțiului. Acel fond de carte, cu ajutorul Ambasadei Ucrainei la Moscova și a diplomatului Volodymyr Saenko, originar din Cernăuți, a ajuns la Biblioteca municipală. Printre cărțile adunate și citite de Peter Demant sunt și multe lucrări, artistice și științifice, în limba română. Deci, scriitorul cunoștea și română.

La Moscova a apărut povestirea autobiografică a lui Vernon Kress „Primea viață”.

Jurnalistul cernăuțean, Iurii Ciornei, care corespondează cu văduva lui Peter Demant, ea încredințându-i jurnalele și manuscrisele acestuia, a completat povestirea dată cu fragmente din manuscrise și s-a primit o carte de două ori mai voluminoasă, decât cea tipărită în timpul vieții autorului. Ediția „cernăuțeană” și completată a povestirii lui Vernon Kress „Prima viață” recent a văzut lumina tiparului. Editarea ei a fost susținută de Consiliul orășenesc Cernăuți în cadrul Programului „Anton Kohanowski”.

În data de 12 decembrie a avut loc lansarea acestei cărți la Centrul literar „Paul Celan” din Cernăuți, locația fiind simbolică – doar Peter Demant, în perioada postbelică, a învățat în una și aceiași scoală împreună cu viitorul poet de talie europeană, Paul Celan. Jurnalistul Iurii Ciornei, care a îngrijit ediția, a pregătit pentru tipar o lucrare voluminoasă despre viața lui Peter Demant (Vernon Kress), cu date din arhivă inedite. În lucrarea epică „Prima viață” este redat foarte bine Cernăuțiul din perioada interbelică. Ca să rămână o personalitate liberă și neangajată în perioada sovietică, Peter Demant a acceptat să lucreze hamal și în liniște să-și aștearnă pe hârtie gândurile și retrăirile.

Vasile Carlașciuc

DSC_1024
13 12 2019 LC site 3

Добавить комментарий