POLIARTRITA REUMATOIDĂ

8c86c9fd6664df7e7c5cbe716e799817

Poliartrita reumatoidă afectează mai ales articulaţiile degetelor. Afecţiune “banală” până în urmă cu 50 de ani, legată cel mai adesea de bătrâneţe, reumatismul a devenit o ameninţare, de când numele îi este legat de bolile autoimune.
Care este cauza apariţiei? În grupa bolilor inflamatorii reumatologice sunt incluse foarte multe afecţiuni: poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, lupusul eritematos sistemic, dar şi alte boli care afectează muşchii, cum ar fi polimiozitele, ori pielea – de exemplu – scleroza sistemică sau sclerodermia, cum este cunoscută de către pacienţi. De ce apar, în general, inflamaţii în organism şi de ce apar bolile inflamatorii reumatologice este o întrebare care frământă lumea medicală de foarte multă vreme. Din păcate, nu există un răspuns clar în acest sens.
Pe fondul predispoziţiei genetice, anumiţi factori de mediu toxici, prezenţi în alimentaţie, aer sau apă, pot duce la apariţia bolii. Fumatul, de exemplu, care este incriminat ca factor declanşator în majoritatea bolilor (cancer, boli de plămâni, boli de inimă) are un rol important şi în apariţia poliartritei reumatoide. Este cea mai frecventă dintre bolile inflamatorii reumatismale, determinând apariţia unor inflamaţii cronice la articulaţiile mici.
Într-adevăr, poliartrita reumatoidă afectează în principal sexul feminin. Asta nu înseamnă că bărbaţii nu se pot îmbolnăvi. Afecţiunea debutează între 40 şi 50 de ani, sau mai în vârstă, de 70 de ani, mai ales că suntem în faţa unei îmbătrâniri a populaţiei.
Articulaţiile încep să se umfle şi sunt dureroase, în special noaptea şi dimineaţa, la trezire. Bolnavul are încheieturile înţepenite, dar dacă face diverse mişcări, durerile mai cedează. Cel mai frecvent sunt afectate articulaţiile mici de la nivelul mâinii – articulaţiile degetelor, ale falangelor şi articulaţia pumnului. De asemenea, pot fi afectate articulaţiile mici de la nivelul piciorului, dar şi articulaţiile genunchilor. În general, boala evoluează în timp. La pacienţii cu poliartrită în stadiu avansat, la care mâinile şi picioarele s-au strâmbat, au apărut anchiloze ale articulaţiilor care nu le mai permit să-şi folosească mâinile. Boala limitează foarte mult mişcările bolnavilor, dacă ajunge în stadii avansate!
Boala poate să debuteze la două-trei articulaţii, la care se adaugă altele, în timp, sau poate să debuteze la nivelul tuturor articulaţiilor mâinii, respectiv la pumni şi la articulaţiile degetelor. Dacă se pierde momentul şi nu se pune diagnosticul la timp, se întârzie tratamentul, pot să apară modificări urâte la nivelul articulaţiilor mâinilor, dar şi la nivelul altor articulaţii.
De ce apar acele noduri pe articulaţii? Nodulii inestetici şi dureroşi sunt deformări tipice în poliartrita reumatoidă (degete “gât de lebădă”, degete “ciocănel”). Practic, când boala ajunge în stadii avansate, pacientul nu mai poate să strângă pumnul şi să-şi folosească mâna, pentru că articulaţia este anchilozată de artroză şi de apariţia osteofitelor. Asta înseamnă că articulaţia s-a stricat şi, practic, este blocată prin fibroză şi prin anchiloză…
Ce complicaţii poate da poliartrita reumatoidă? Formele severe, netratate, de poliartrită, pot da o serie întreagă de manifestări dermatologice, dar din fericire, acestea sunt mult mai rare. În schimb, se vorbeşte din ce în ce mai des despre pacienţii cu poliartrită reumatoidă care fac la vârste tinere boală cardiacă ischemică. În loc să faci această boală la 65 de ani, o faci la 40-45 de ani. Se ştie că mai puţine femei fac infarct, în comparaţie cu bărbaţii. Aşadar, aceasta este complicaţia redutabilă a poliartritei reumatoide.
Ca rezultat al tratamentului, boala se stopează şi pacientul scapă de dureri? Din nefericire nu, pentru că boala apare pe o predispoziţie genetică. Însă atunci când boala apare, trebuie ţinută sub control. E bine ca pacienţii să-şi cunoască boala şi să trăiască cu ea. Boala nu trebuie să devină obsesia vieţii lor. Mai degrabă, o accepţi. Acum, pacienţii au la îndemână tratamente moderne, care le pot stopa boala. Dacă, desigur se adresează la timp medicului.

Добавить комментарий