Poltorak: Ucraina va face tot posibilul pentru a ajuta la restabilirea integrității teritoriale a Moldovei

media_152872869161819400

Regiunea transnistreană este o parte integrantă a Republicii Moldova, iar Ucraina va face tot posibilul pentru a ajuta la restabilirea integrităţii teritoriale a Moldovei. Declaraţia aparţine ministrului ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak şi a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu ministrul Apărării al Republicii Moldova, Eugen Sturza, ce a avut loc ieri, 11 iunie, la Odesa.

Stepan Poltorak a menționat că întâlnirea cu omologul său moldovean este importantă pentru securitatea și apărarea regională, mai ales în contextul în care cele două țări se confruntă cu provocări și amenințări comune.

„Ucraina urmează o poziție clară, bazată pe principiile respectării integrității și suveranității Republicii Moldova teritoriale. Transnistria este o parte integrantă a Moldovei. Vom face tot posibilul pentru a ajuta la restabilirea integrității teritoriale a Moldovei. Susținem cursul militar-politic comun de integrare europeană și euro-atlantică și va fi reciproc avantajos ca forțele noastre armate să se dezvolte la standardele NATO”, a punctat Stepan Poltorak, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării al Ucrainei.

La rândul său, ministrul moldovean al Apărării, Eugen Sturza, a afirmat că Ucraina poate conta mereu pe sprijinul țării vecine. „Moldova înțelege, ca nimeni altcineva, cu ce provocări se confruntă Ucraina și sprijină soluționarea cât mai rapidă a crizei, păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a spus ministrul.

În cadrul întâlnirii, miniștrii Apărării au convenit asupra priorităților pentru continuarea cooperării în domeniul apărării. Aici este vorba despre exerciții comune, atât pe dimensiune bilaterală, cât și în cadrul cooperării cu NATO și aliații, cooperarea la sediul forțelor armate ale celor două țări, cooperarea în domeniul tehnico-militar și îmbunătățirea dinamicii parteneriatului între instituțiile militare de învățământ superior.

Părțile au discutat, de asemenea, aspecte privind schimbul de experiență privind combaterea amenințărilor hibride și a cooperării în reformarea forțelor armate ale celor două țări.

La finalul întrevederii, Stepan Poltorak l-a invitat pe Eugen Sturzu să ia parte la celebrarea a 27 de ani de independență a Ucrainei și la parada militară care va avea loc pe 24 august la Kiev.

Добавить комментарий