Pomana pornită de la suflet generos

DSC_0083

În amiaza zilei de duminică, la Voloca, pentru a treia oară, a avut loc sărbătoarea de încheiere a ciclului calendaristic de iarnă – „Pomana porcului”. Anume din acest motiv pomul de Crăciun din preajma Căminului cultural a fost n-a fost despodobit până la această dată. Ca lângă el să se adune gospodarii din sat și, acompaniați de fanfară, să cânte toți împreună, de la început până la sfârșit, pentru ultima dată în acest an „Mălanca de la Voloca”. Iar pe mesele meșterite cu această ocazie abureau bucatele din carne proaspătă de porc de porc, prăjită alături, în cazane mari, mămăliga și brânza de ori. Urcat pe scenă, primarul Comunității Teritoriale Unite Voloca, Valentin Glopăina, a precizat că porcul sacrificat a fost cumpărat pe mijloacele bănești ale Primăriei și ale câtorva gospodari și le-a urat consătenilor un an frumos, cu sănătate și cu bunăstare în case.

De data aceasta Voloca a primit și oaspeți – o delegație din localitatea Vârful Câmpului, județul Botoșani, cu care, în ultima zi a anului 2019, ea s-a înfrățit. Doamna primar al satului Vârful Câmpului, Maria Huțu, a menționat că a rămas profund impresionată de felul cum românii din Voloca își păstrează tradițiile strămoșești, iar colaborarea bilaterală, pornită la hotar de ani, va dura mult timp întru îmbogățirea spirituală a locuitorilor din ambele sate.

„De data aceasta nu am dat invitații nimănui, explică conducătorul artistic al Casei de cultură, Mihai Diaconu, a venit cine a dorit să vină”. Într-adevăr, vestea sărbătorii „Pomana porcului” din Voloca a depășit hotarele satului. A manifestat interes față de ea și un grup de gospodari din Dinăuți, raionul Noua Suliță, care a sosit la Voloca în frunte cu primarul Vladimir Istrati. „Ne place cântecul și dansul popular, tradițiile noastre și am venit să vedem toate acestea la Voloca, sat vestit prin artiștii și gospodarii săi. Inițiativele lor merită să fie preluate”, a declarat primarul Dinăuțiului, Vladimir Istrati.

„Pomana porcului” nu este strict o sărbătoare a ospitalității. Esența ei o constituie pomana. Iar pomana este un act pornit dintr-un suflet generos, care dorește bine tuturora.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

DSC_0091 DSC_0086 DSC_0079

Добавить комментарий