Poroșenko vrea să creeze un grup anti-Nord Steam 2 la nivelul UE

Screenshot_1

Ucraina intenționează să creeze la nivelul Uniunii Europene un grup de state care să se opună planurilor Rusiei de a construi Nord Stream2.

Șeful statului, Petro Poroșenko a propus Germaniei să creeze un consorțiu internațional care să administreze sistemul ucrainean de transport a gazelor, transmite Evropeiska Pravda.

„Nord Stream 2 este un proiect pur politic care nu are nici o justificare economică și are menirea să scoată din bugetul Ucrainei peste 3 miliarde de dolari. De aceea consider că putem opri acest proiect acționând împreună. Anume din acest motiv creăm la nivelul Uniunii Europene un grup de state care va opri Nord Stream 2. Negociem cu Germania crearea unui consorțiu internațional care să administreze sistemul de transport al gazelor din Ucraina”, a scris Petro Poroșenko pe propriul editorial plasat pe pagina Medium.

Președintele țării a spus că Germania poate lua parte la consorțiul internațional și să renunțe la construcția Nord Stream 2. La 27 martie 2018, Berlinul a dat acordul de reluare a lucrărilor de construcție a gazoductului Nord Stream 2.

Petro Poroșenko a mai adăugat că prin construcția acestui gazoduct, Rusia urmărește și slăbirea militară a Ucrainei. Ori cele 3 miliarde de dolari care vin în bugetul Kievului pentru folosirea rețelei de transport a gazelor sunt folosite pentru apărare. Anume această sumă ar însemna slăbirea capacității de apărare a Ucrainei.

Gazoductul Nord Stream 2 ar trebui să traverseze Marea Baltică și să unească țărmul Rusiei de cel al Germaniei. Lungimea acestuia depășește 1,2 mii de km și va avea o capacitate de transport de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Prețul proiectului se ridică la circa 10 miliarde de dolari.

Până acum, acordul de a construi gazoductul l-au dat Germania și Suedia și se duc negocieri cu Danemarca.

Добавить комментарий