Povestea primului troleibuz din România. S-a pus în funcţiune la 1 februarie 1939, la Cernăuţi

troleibuz

În data de 15 noiembrie 1942, la Timişoara s-a dat în funcţiune prima linie de troleibuze din România de azi. Prima linie de troleibuz de pe vechiul teritoriu al României s-a pus în funcţiune la 1 februarie 1939, la Cernăuţi (astăzi în Ucraina).

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la Timişoara a avut loc o premieră naţională. La 15 noiembrie 1942, s-a dat în funcţiune prima linie de troleibuze din România. De abia peste şapte ani avea să se introducă aceste mijloace de transport şi în Bucureşti.   Primele vehicule timişorene sunt „filobusele” de la Fiat, fabricate la Torino. Termenul timişorean „firobuz” este traducerea directă în română a cuvântului italian „filobus”, şi nu se utilizează decât la Timişoara! În Timişoara, i se mai spune, prescurtat, „firul”.   Prima line a fost proiectată de firma germană Brown-Bovery din Mennheim şi măsura 3,5 kilometri. Aceasta lega Gara de Nord şi zona Iosefin de cartierul Lahovary — Elisabetin (Piaţa Nicolae Bălcescu), pe traseul: Gara de Nord — bulevardul Republicii — bulevardul Regele Ferdinand I — bulevardul Mihai Viteazul — strada Ciprian Porumbescu şi retur.    Şeful de proiect a fost inginerul Toni Teufl din Munchen, care a realizat asemenea sisteme la Bruxelles, Copenhaga, Oslo, Goteborg, Berlin şi în alte oraşe din Germania.

Totuşi, prima linie de troleibuz de pe vechiul teritoriu al României s-a pus în funcţiune la 1 februarie 1939, la Cernăuţi (astăzi în Ucraina). Important de menţionat că prima linie de «troleu» de pe actualul teritoriu al României este consemnat în 1904, la Sibiu, atunci când Transilvania era parte a Ungariei. Troleibuzului de la Sibiu nici nu a avut o viaţă prea îndelungată. A fost reintrodus de abia în 1983. Aşa se face că troleibuzul de la Timişoara este cel mai vechi funcţional din ţară.

Sursa: Adevarul.ro

Добавить комментарий