Presa suceveană: Ţigările de contrabandă de pe piaţa neagră s-au scumpit semnificativ în ultimele săptămâni

55c82d41375e5.jpeg

Piaţa neagră a ţigărilor de contrabandă este în criză de câteva săptămâni, iar acest aspect a dus la creşterea preţurilor de vânzare cu 2-3 lei la fiecare pachet, scrie Monitorul de Suceava.

De exemplu, un pachet de Asima se vinde acum la piaţa neagră cu 10 lei, faţă de 8 lei, cât era în urmă cu câteva săptămâni. Pachetul de Compliment este de 9 lei, comparativ cu 6 sau 7 lei, iar un pachet de Maxim este 11 lei, faţă de 8 lei, cât era până nu demult. Creşterile sunt similare şi pentru alte sortimente de ţigări, respectiv Winston, Kent sau Marble.

Explicaţia acestor creşteri constă în scăderea „importurilor” de ţigări, fenomen care s-a amplificat după data de 14 septembrie, când în regiunea Cernăuţi au fost arestaţi doi ofițeri din departamentul Grăniceri Crasna, care au primit beneficii ilegale pentru contrabanda cu țigarete peste granița de stat, în România. Conform unui comunicat transmis de serviciul de presă al Direcției Regionale de Vest a Serviciului Grăniceri de Stat al Ucrainei, cei doi au fost prinşi în timp ce primeau mită pentru serviciile aduse contrabandiștilor de țigări.

Mai exact, unul dintre cei doi militari au fost prins în timp ce lua 1.500 de euro, iar celuilalt i s-a făcut un transfer de 900 de euro pentru că ar fi facilitat activitățile de contrabandă.

După acest eveniment, în Punctul de Trecere a Frontierei de la Porubne, care face legătura cu PTF Siret din România, s-au instituit controale mai severe, iar traficul cu ţigări s-a redus considerabil. Probabil că e o chestiune doar de timp, până ce noile structuri ale traficanţilor de ţigări se vor repoziţiona şi vor reporni motoarele din plin, scrie sursa menționată.

Pe de altă parte, nu este exclus ca persoanele care comercializează ţigări de contrabandă să-şi fi aliniat noile preţuri la cele practicate pe piaţa normală. Aici, (n.r. Județul Suceava) preţurile au crescut în urmă cu circa o lună cu 1-1,5 lei la pachet.

Добавить комментарий