Preşedintele german respinge criticile cu privire la planul său privind soluţionarea conflictului din Ucraina

18788314_303

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a respins acuzaţiile din Ucraina potrivit cărora mecanismul său de deblocare a discuţiilor care vizează soluţionarea conflictului din estul ţării a fost influenţat de Rusia.

Aflat în capitala Georgiei, Tbilisi, Steinmeier a făcut referire la aşa-numita »formulă Steinmeier» pe care a propus-o în perioada în care era ministru de externe şi care încearcă să deblocheze aplicarea acordurilor de la Minsk prin organizarea de alegeri în zonele din Donbas.

Negocierile purtate la Paris în urmă cu trei ani în aşa-numitul »Format Normadia» erau în impas, a spus Steinmeier. În timp ce proiectele care trebuiau să fie implementate în termenii acordurilor de la Minsk din 2014 erau clare, paşii care urmau să fie făcuţi erau prea mari pentru ambele părţi.

„Din acest motiv, formula nu conţinea altceva decât încercarea de a transforma paşii mari, pe care nicio parte nu-i putea accepta, în paşi mai mici», care ar fi apoi negociaţi în ceea ce priveşte conţinutul şi succesiunea lor, a spus el.

Duminică, mii de oameni s-au adunat la Kiev pentru a demonstra împotriva unui acord privind statutul special pentru zonele aflate în conflict din regiunea Donbas, după cum sugerează formula Steinmeier.

Formula, propusă pentru prima oară la sfârşitul anului 2015 de către ministrul de externe german de la acea vreme Frank-Walter Steinmeier, în prezent preşedinte al Germaniei, prevede de asemenea acordarea unui statut special zonelor separatiste din estul Ucrainei dacă alegerile vor fi recunoscute de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Dacă alegerile sunt declarate valide de OSCE, acel statut ar fi introdus în Constituţia ucraineană.

În prezent, există pregătiri pentru un nou summit în »format Normandia» (Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa).

Добавить комментарий