Președintele nou-ales al Cehiei se pronunță pentru susținerea multilaterală a Ucrainei

30 01 2023 Ф 2

Duminică, în următoarea zi după victoria la alegeri, noul președinte al Cehiei, Petr Pavel, a avut o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski. Șeful statului ucrainean l-a felicitat pe generalul în retragere, Petr Pavel, cu prilejul alegerii lui în postul de Președinte al Cehiei, mulțumind lui și poporului ceh pentru susținerea Ucrainei și l-a invitat să viziteze țara noastră.

În timpul campaniei electorale Petr Pavel a promis să păstreze relațiile strânse ale Cehiei cu Uniunea Europeană și NATO, să continue susținerea multilaterală a Ucrainei, în deosebi pe calea obținerii de către ea a calificativului de membru al UE.

Fostul președinte al Comitetului militar al NATO, generalul în retragere Petr Pavel, care a ieșit învingător la prezidențialele din Cehia, a declarat în interviul pentru CNN Prima că planifică la primăvară să efectueze o vizită în Ucraina, împreună cu omologul său slovac, Zuzana Caputova. Președintele nou-ales a confirmat că va continua să susțină Ucraina, subliniind că acțiunile Rusiei intră în contradicție cu interesele de lungă durată ale Cehiei. „Dorim să trăim într-un mediu unde sunt stimate chiar statele mici, unde statele de mărimea țării noastre au drept la vot. Nu putem admite încălcarea regulilor lângă frontierele noastre”, a accentuat Petr Pavel.

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

Добавить комментарий