Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că a discutat cu Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, despre protecţia drepturilor minorităţilor naţionale

10 10 Ф 5

Cei doi președinți au subliniat, în declarația semnată, marți, la Palatul Cotroceni, că însărcinează guvernele ambelor țări să rezolve fără întârziere problema distincției artificiale dintre limba română și „limba moldovenească”. Klaus Iohannis și Volodymyr Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti, au examinat și chestiunea protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România şi Ucraina, scrie Digi24.  O ședință comună a celor două Guverne va avea loc în această lună, la Kiev. „Noi ne dorim ca cele două minorităţi, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită şi la educaţia primită în limba maternă”, a afirmat Iohannis. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „în plan bilateral, România este interesată de avansarea unei agende cuprinzătoare, în beneficiul cetăţenilor români şi ucraineni”. „Dorim o abordare constructivă, transparentă, orientată spre soluţii, inclusiv pe dosarele sensibile”, a precizat el. La rândul lui, Preşedintele Zelenski a declarat că a discutat cu Preşedintele României despre subiectul minorităţilor din Ucraina. „Am vorbit şi despre minorităţile naţionale”, a afirmat Zelenski.

Publicația ucraineană „Evropeiska Pravda” remarcă: „În cadrul unei vizite efectuate marți în România, președintele Volodymyr Zelenski s-a întâlnit cu președinții celor două camere ale Parlamentului României, Nicolae Ciucă și Alfred Simonis, precum și cu Prim-ministrul Marcel Ciolacu. Zelenski le-a mulțumit șefilor Senatului și Camerei Deputaților din România pentru sprijinul acordat Ucrainei, în special pentru adoptarea unei declarații cu ocazia aniversării invaziei pe scară largă a Rusiei și pentru recunoașterea Holodomorului din 1932-1933 ca o crimă împotriva umanității.

În cadrul întrevederii cu Ciolacu, Președintele a discutat despre sprijinul în domeniul apărării acordat Ucrainei, despre consolidarea cooperării bilaterale la nivelul industriei de apărare și despre aspecte legate de securitatea alimentară în legătură cu rolul României ca țară de tranzit pentru cerealele ucrainene. Un alt subiect de discuție între Zelenski  și Premierul român a fost problema drepturilor minorității naționale ucrainene din România și a minorității naționale române din Ucraina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий