Preşedintele Ucrainei s-a adresat Premierului pentru a examina interzicerea înmânării pe stradă şi la posturile rutiere a ordinelor de chemare

5 08 2022 F 2

Președintele Volodymyr Zelenski a răspuns petiției nr. 22/145362-ep „Interziceți eliberarea de ordine de chemare la posturi rutiere, benzinării și pe stradă”, care a întrunit cele 25 mii de semnături necesare din partea cetățenilor ucraineni, solicitând Premierului Denys Şmygal să examineze această chestiune, a comunicat Oficiul Președintelui.

„Constituția Ucrainei mă obligă să acționez numai în baza, în limitele împuternicirilor și în modul prevăzut de Constituția și legile Ucrainei. În calitate de Președinte al Ucrainei și garant al suveranității statului, al integrității teritoriale a Ucrainei, al respectării Constituției Ucrainei, drepturilor și libertăților omului și ale cetățeanului, constat că, în conformitate cu articolul 65 din Constituția Ucrainei, apărarea Patriei, independenței și integrităţii teritoriale a Ucrainei este datoria cetățenilor ucraineni”, a subliniat Volodymyr Zelenski.

Președintele a amintit că, în legătură cu agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei și în scopul asigurării apărării, a introdus legea marțială în Ucraina și a anunțat mobilizarea generală. În același timp, gestionarea directă a măsurilor de mobilizare în organele centrale ale puterii executive și în alte organe de stat este efectuată de liderii acestora, iar în Forțele Armate ale Ucrainei și în alte formațiuni militare – de către organele centrale de conducere ale formațiunilor militare respective.

„Ministerul Apărării al Ucrainei, prin Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, planifică și realizează măsuri de mobilizare în Forțele Armate ale Ucrainei și participă la mobilizarea în alte formațiuni militare. Încorporarea rezerviștilor și recruților în serviciul militar în timpul mobilizării se efectuează în conformitate cu procedura stabilită de legile Ucrainei „Cu privire la obligaţia militară și serviciul militar” și „Cu privire la pregătirea pentru mobilizare şi mobilizarea”, a menționat garantul.

Totodată, Legea Ucrainei „Cu privire la obligația militară și serviciul militar” precizează că chemarea rezerviștilor și recruților pentru serviciul militar în timpul mobilizării se efectuează pentru completarea posturilor militare asigurate de statele pe timp de război, în termenii prevăzuţi de planurile de mobilizare ale Forțelor Armate ale Ucrainei și ale altor formațiuni militare, iar ordinea înştiinţării rezerviştilor cu privire la recrutarea lor pentru serviciul militar în timpul mobilizării și trimiterii ordinelor de chemare este reglementată de actele respective ale Cabinetului de Miniștri, Ministerului Apărării și ale Statului Major al Forțelor Armate.

„Ținând cont de cele exprimate mai sus, am apelat la Prim-ministrul Ucrainei, Denys Şmygal, cu o solicitare de a rezolva în mod corespunzător problema ridicată în petiția electronică în contextul respectării drepturilor cetățenilor și a legislației privind obligaţia și serviciul militar”, a concluzionat Volodymyr Zelenski.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий