La 27 octombrie creștinii ortodocși din Ucraina și Basarabia sărbătoresc praznicul Sfintei Parascheva. În ajunul acestei sărbători am trăit bucuria întâlnirii, după mulți ani, cu prietenul de suflet și consăteanul meu Mircea Moldovan, directorul general al Companiei de construcție „Magistrala – Nistru” SRL din Soroca. Am văzut lumina zilei în același an 1954 (el la începutul iar eu la sfârșitul acestui an, de aceea am și învățat în clase diferite) în satul Berestea, ne-au insuflat dragostea de carte aceiași minunați profesori de la Școala locală și de la Școala medie din Boian. Mircea a făcut parte din categoria „fizicilor”, eu a „liricilor”, dar și lui îi era pe plac literatura, căci la Școala din Berestea l-am avut pe profesorul de „moldovenească” (română) Vasile Borș, iar la Școala din Boian – pe legendarul Vasile Bzovi. Mai mult decât atât, mama lui Mircea era soră dreaptă cu Ion Gheorghiță, cunoscutul poet din Basarabia și traducător excelent din ucraineană. Și acum domnul Mircea adună materiale despre creația și viața lui Ion Gheorghiță, curmată în mod tragic la Chișinău, în zorii independenței Moldovei.
Vestit constructori de drumuri, Mircea Moldovan a scris o carte autobiografică „Drumul meu în viață”. Ea este prețioasă prin faptul referințelor la documente istorice, în care găsim anul primei atestări documentare a satului nostru de baștină, Berestea – 1456. Este o coincidență fericită, fiindcă și eu, petrecând ore în șir în Biblioteca Științifică a Universității cernăuțene, am dat de aceiași sursă. Autorul scrie cu dragoste despre cetatea Hotinului, zidurile semiruinate ale căreia l-a cucerit încă fiind elev. Soarta l-a dus la Soroca, un alt oraș-cetate de pe Nistru. Domnul Mircea chiar a contribuit la lucrările de reconstrucție a vechii cetăți.
Cu câteva zile înainte de scurtul său popas la Cernăuți, lui Mircea Moldovan i s-a înmânat ordinul bisericesc „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de gradul I. Ceremonia înmânării a avut loc în fața altarului noii biserici din Soroca cu hramul Sfânta Parascheva. Este biserica ctitorită de domnul Mircea Moldova, proiectul aparținând fiului său Vlad, arhitect de profesie.
–Am suportat o bună parte din cheltuielile pentru înălțarea acestei biserici. A fost un vis al meu sacru să construiesc și un locaș sfânt, consacrându-l Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Probabil și a familiei mele, constată domnul Mircea Moldovan.
La Cernăuți, neapărat ne-am închinat în fața altarului din catedrala Sfânta Parascheva, unde bunul meu prieten o cumpărat și o icoană cu chipul Sfintei.
Chiar de e departe de meleagurile natale, constructorul de drumuri Mircea Moldovan se interesează permanent de viața spirituală a comunității românești din regiunea noastră. Este un cititor fidel al variantei electronice a ziarului „Libertatea Cuvântului”.
Vasile Carlașciuc