Pronosticul NATO referitor la situaţia din Transnistria

30 04 2022 IN 6

Chișinăul ar trebui probabil să se pregătească pentru destabilizare. NATO consideră că Moldova nu este amenințată de un scenariu militar, dar în Transnistria sunt posibile provocări. Într-un interviu acordat Digi24, preluat de „Dzerkalo tyjnia”,  adjunctul Secretarului general al Alianței, Mircea Geoană, a declarat că scopul principal al Rusiei e să creeze probleme pentru Ucraina. „În momentul de faţă nu vedem riscuri militare pentru Moldova sau Georgia – o altă țară aflată sub presiuni intense din partea Rusiei. Ne așteptăm însă la provocări, operațiuni sub steag străin – pentru a crea probleme nu atât Moldovei, ci forțelor armate ucrainene din vest și din regiunea Odesa”, a accentuat Mircea Geoană.

În ceea ce privește Moldova, acolo pot avea loc încercări de destabilizare a situației.

La 26 aprilie Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului de Securitate cu privire la situația din Transnistria. Rusia a anunțat despre planurile referitor la acest teritoriu, în special, la 22 aprilie. Astfel, ruşii vor nu doar să stabilească un coridor terestru către Crimeea, ci și să aibă ieșire către republica nerecunoscută, unde, chipurile, „sunt suprimaţi, de asemenea,  și vorbitorii de limbă rusă”.

După evenimentele din Transnistria din ultimele zile, unele țări recomandă cetățenilor lor să părăsească teritoriul Transnistriei și al Republicii Moldova. E vorba de Bulgaria, SUA, Germania, Israel, Marea Britanie, Franța și Canada.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий