Procesul de optimizare în Ucraina ia amploare de la o zi la alta. Cei care lansează astfel de idei şi proiecte nu se gândesc la urmările procesului respectiv.
Şi aşa milioane de cetăţeni ai statului ucrainean muncesc în ţări străine, fiind nevoiţi să ia drumul străinătăţii din cauza situaţiei complicate din Ucraina: războiul, lipsa locurilor de muncă, salarii mizere şi nivelul de trai care a atins aproape pragul maxim al sărăciei. Colac peste pupăză, vorba românului, la finele săptămânii trecute, ajunge la Cernăuţi vestea mai puţin plăcută, că în cel mai scurt timp Universitatea Bucovineană de Stat Financiar-Economică, din cauza procesului de optimizare din ţară riscă să fie comasată cu Universitatea Naţională „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi. Ceea ce ar însemna că această instituţie de învăţământ va dispărea. Care va fi soarta celor circa 500 de cadre didactice de la Universitatea Bucovineană nu se ştie. Însă, e mai mult decât posibil, că aceştia vor deveni şomeri şi vor fi nevoiţi să plece peste hotare pentru a câştiga o bucată de pâine. Până unde se poate ajunge cu aceste reforme şi procese de optimizare, bată-le vina, am văzut deja. Mii de oameni au rămas fără locuri de muncă. Sute de instituţii de învăţământ şi medicale au fost închise, nimerind pe muchia de cuţit a procesului de optimizare.
La începutul acestei săptămâni, în pofida faptului că în regiune a fost depăşit pragul epidemiologic, studenţii şi profesorii Universităţii Bucovinene de Stat Financiar-Economice, părinţii acestora, au organizat acţiuni în masă în centrul oraşului Cernăuţi, împotrivindu-se deciziei Cabinetului de Miniştri al Ucrainei privind optimizarea reţelei de universităţi din Ucraina, în special comasarea Universităţii Bucovinene de Stat Financiar-Economice cu Facultatea de Economie a Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovyci”. Cu protestatarii s-au întâlnit şeful Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Oleksandr Fişciuk, şi preşedintele Consiliului Regional, Ion Muntean. De asemenea, tinerii cernăuţeni au fost prezenţi şi la sesiunea Consiliului Orăşenesc Cernăuţi, arătându-se nemulţumiţi de decizia Guvernului, cerând să fie susţinuţi de aleşii locali.
Luând cuvântul în prezenţa protestatarilor, domnul Fişciuk a comunicat că instituţia de stat pe care o conduce se subordonează direct Cabinetului de Miniştri, de aceea decizia respectivă nu ţine de competenţa puterii locale. Rectorul Universităţii Financiare, care poate fi lichidată în cel mai scurt timp, a declarat că funcţionarii din Guvern, dar şi conducerea Universităţii Naţionale din Cernăuţi sunt corupţi. Mitingul a continuat sub alte forme în faţa primăriei oraşului, dar şi în alte locuri. Vor reuşi oare protestatarii să salveze Universitatea Bucovineană de Stat Financiar-Economică e greu de spus. Cel mai obijduitor pentru cei circa 500 de profesori şi cadre didactice de la Universitatea bucovineană este faptul că această decizie a fost luată fără a-i anunţa, fără ca Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei să se consulte cu conducerea instituţiei de învăţământ şi fără a-i pune la curent cu planul Cabinetului de Miniştri al Ucrainei.
Vitalie ZÂGREA